Internacional 13/07/2012

El govern rus augmenta la pressió sobre el periodisme i les ONG

La cambra baixa del parlament rus ha aprovat una llei que augmenta el control sobre les ONG finançades des de l'exterior i ha tornat a tipificar la difamació i la calúmnia com a delictes penals

Agències
2 min
Un jove protesta davant de la Duma contra la llei. AFP

MoscouLa cambra baixa del parlament rus, la Duma, ha donat eines al govern per augmentar el control sobre les ONG que defensen els drets humans i ha dificultat la feina dels periodistes augmentant les sancions que se'ls poden imposar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cambra baixa ha aprovat una llei que obliga les ONG que siguin finançades des de l'exterior i participin en activitats polítiques a inscriure's en un registre “d'agents estrangers”. La llei considera políticament actives totes les “organitzacions que, independentment dels seus objectius declarats, financin o organitzin accions polítiques que pretenguin influir en la presa de decisions de l'estat”.

Aquesta iniciativa ja havia sigut molt criticada, en el moment de ser proposada, per diversos activistes en defensa dels drets humans, que la consideren un “retorn als mètodes de l'estat totalitari del segle passat”. De fet, algunes ONG ja han afirmat que no compliran la llei quan aquesta sigui ratificada per la cambra alta i firmada pel president, Vladímir Putin.

“La part més afectada serà l'oposició liberal no parlamentària, que, segons el govern, té suport econòmic estranger”, ha dit a Efe l'analista polític Alexander Xatílov.

Les ONG afectades seran inscrites en un registre, hauran de passar auditories comptables anuals i la seva activitat serà revisada semestralment. Els responsables de les organitzacions que es neguin a ser incorporades al registre podran ser sancionades amb multes de fins a 7.500 euros, 480 hores de feines comunitàries o fins i tot penes de presó.

Setge a la llibertat d'informació i expressió

Pel que fa a la pressió als periodistes, la cambra ha tornat a tipificar la injúria i la calúmnia com a delictes penals, en lloc de civils. Les multes per a aquests delictes han augmentat de forma exponencial: fer una afirmació falsa que atempti contra l'honor d'una persona serà penat amb 12.000 euros de multa, mentre que la imputació falsa d'un delicte a un individuu es penarà amb 120.000.

“És una llei tramposa que protegeix els funcionaris de les crítiques dels ciutadans”, ha dit la defensora dels drets humans Ludmila Alexeieva. “Qualsevol persona que s'atreveixi a parlar públicament d'un funcionari pot ser castigada. I ja sabem el que guanyen els funcionaris, a quines cases viuen, quins rellotges porten, quines joies llueixen les seves dones i on estudien els seus fills”, ha continuat Alexeieva.

Un grup de periodistes s'ha manifestat davant de la Duma per protestar contra la mesura. Consideren que prohibeix l'exercici de la professió periodística, ja que les multes són exorbitants per a quasi tots els professionals, factor que contribuirà a la censura.

stats