Internacional 04/04/2013

El tresorer de la campanya electoral d'Hollande va invertir en un paradís fiscal

Segons 'Le Monde', Jean-Jacques Augier posseeix participacions en dues empreses a les illes Caiman

Agències
2 min
El president Hollande estudia els seus apunts abans de l'entrevista d'aquest dijous a France 2 / EFE/ FRED DUFOUR / POOL

ParísUn nou escàndol sacseja el cor de la República Francesa. Pocs dies després que es fes públic que l'anterior ministre dels Pressupostos, Jérôme Cahuzac, té un compte en un banc suís, aquest dijous s'ha fet públic que Jean-Jacques Augier, tresorer de la campanya que l'any passat va portar François Hollande a la presidència, estaria implicat en negocis financers dubtosos. El cas d'Augier no suposa tant una qüestió de corrupció com d'ètica, i arriba en el pitjor moment possible, quan els francesos encara no s'han recuperat de la sorpresa que la persona responsable de fer quadrar els números –i, per tant, de fixar impostos i fer retallades– hagi sigut acusada d'evasió fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons ha publicat aquest dijous el diari 'Le Monde', Augier posseeix participacions en dues empreses a les illes Caiman, un paradís fiscal conegut com la Suïssa del Carib, a través del seu hòlding Eurane. Augier ha assenyalat que la seva inversió en les Caiman és totalment legal, ja que la va fer a través d'una societat que administra els seus negocis a la Xina. El tresorer ha assegurat que no té un compte propi a les illes i que tampoc hi va invertir diners personalment. Però Augier era el responsable de les finances de l'equip electoral d'Hollande i és considerat un home pròxim al socialista. Que inverteixi en un paradís fiscal el converteix en un incòmode company de viatge per a un president com Hollande, que està batent rècords d'impopularitat per la seva gestió de la crisi i la lluita contra el dèficit.

La lluita contra la corrupció

Després del cas Cahuzac, Hollande ha declarat la seva intenció de lluitar contra l'evasió fiscal al país, i dimecres va anunciar una llei que obligarà parlamentaris i polítics a fer públics els seus ingressos i béns. A més, vol que els polítics que hagin sigut condemnats per corrupció no puguin tornar a ocupar llocs oficials. Hollande s'ha vist pressionat per aquests casos, ja que Cahuzac va seguir en el càrrec fins i tot després que es fes públic que tenia 600.000 euros en un compte a Suïssa. Al principi va negar la seva existència però dimarts ho va reconèixer per primera vegada públicament.

Aquest dijous el primer ministre, Jean-Marc Ayrault, ha demanat a Cahuzac, imputat per un presumpte delicte de frau fiscal, que renunciï a la indemnització legal a la qual té dret en qualitat d'exministre.

stats