Publicitat
Publicitat

EUROPA

La UE restringirà la lliure circulació de persones en casos "excepcionals"

França i Itàlia aconsegueixen que els estats puguin tancar fronteres davant un flux massiu d'immigrants

La Unió Europea ha aprovat aquest divendres restringir la lliure circulació de persones de forma temporal i davant circumstàncies excepcionals, com ara el fluxos massius d'immigrants, que facin impossible a un estat membre el control de la seva frontera.

La Comissió Europea presentarà al setembre una proposta per modificar el reglament de funcionament de l'acord de l'Europa sense fronteres, que establirà els nous supòsits d'excepcionalitat al principi de lliure circulació.

El bloc liderat per França i Itàlia, juntament amb Holanda, Bèlgica i Dinamarca, han defensat la reintroducció de fronteres nacionals arran de l'èxode procedent de les revoltes del nord d'Àfrica.

La UE ha acordat introduir un mecanisme de salvaguarda per fer front a circumstàncies excepcionals que posin en perill el funcionament general de la cooperació de Schengen, sense menystenir el principi de lliure circulació, segons les conclusions aprovades pels líders europeus.

"Aquest mecanisme només podria posar en marxa en situacions excepcionals i clarament definides, quan alguna part de la frontera exterior pateixi una pressió inesperada i forta o quan un estat membre incompleixi les seves obligacions", afegeix el text.

Abans de procedir a la reintroducció de controls fronterers, s'oferirà el suport tècnic i material de l'Agència de Control de Fronteres (FRONTEX).

Si no és suficient, i "en última instància", podria "decidir autoritzar el restabliment dels controls", encara que "per un termini limitat", es matisa.

Més continguts de