Els conservadors britànics “somien en secret” amb la independència d'Escòcia?

Un exministre per Escòcia denuncia que, tot i el seu discurs unionista, els 'tories' volen la independència per aconseguir la majoria al parlament britànic

Des de David Cameron a l'últim diputat, tots els conservadors es mostren en públic contraris a la independència d'Escòcia. Tot i que el tarannà democràtic i respectuós de la cultura política britànica ha fet possible que un partit nacionalista com el conservador hagi posat en marxa un referèndum per a la independència d'Escòcia, els líders 'tories' fan campanya pel 'no', amb l'argument que la unió entre les diferents nacions del regne resulta beneficiosa per a tothom. Però, és aquesta campanya sincera?

La resposta és no, segons lord Forsyth, autèntic ministre per Escòcia -el govern britànic té ministres per a Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Forsith assegura que, tot i els discursos en contra de la independència i a favor de la continuïtat del Regne Unit, la realitat és que els conservadors anglesos "somien en secret" amb la independència de la nació veïna. El seu 'no', denuncia, és hipòcrita i "de cara a l'aparador".

El partit conservador va aconseguir en les últimes eleccions un únic diputat per Escòcia. En canvi, els laboristes en van obtenir 41. La diferència és aclaparadora, tant, que els conservadors han fet ja els comptes de com seria el parlament britànic sense escons d'Escòcia. I el resultat seria una majoria clara dels 'tories'. Si es repetissin els resultats de les últimes eleccions, Cameron no hauria necessitat els liberaldemòcrates per governar. Un Regne Unit sense Escòcia és garantia d'un parlament més conservador. Lord Forsyth reconeix aquest fet, però adverteix els seus companys de partit que, tot i que la independència escocesa seria bona pels 'tories' des d'un punt de vista d'aritmètica parlamentària, resultaria negativa pel Regne Unit.