França
Internacional 17/12/2010

La justícia francesa condemna 13 excol·laboradors del dictador Augusto Pinochet i n'absol un

La justícia francesa ha emès sentència contra 14 col·laboradors de Pinochet relacionats amb la desaparició de quatre ciutadans francesos. El tribunal ha dictat des d'una condemna a 15 anys fins a una cadena perpètua i una absolució.

Agències
1 min
Familiars dels francesos desapareguts, al tribunal de París.

París p { margin-bottom: 0.21cm; } Les penes de cadena perpètua són per a Juan Manuel Guillermo Contreras Sepúlveda i Pedro Octavio Espinoza Bravo, exoficials de la DINA, la policia secreta xilena en temps de la dictadura.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sentències de 15, 20, 25 i 30 anys de presó han estat imposades a onze acusats, incloent un argentí, tot exalts comandaments militars xilens, a excepció d'un civil.

El veredicte ha estat rebut amb aplaudiments a la sala, a la qual hi havia molts familiars i amics dels quatre desapareguts. Però amb l'absència dels acusats, d'entre 61 i 89 anys, que no han estat extradits. Els han jutjat per "detencions, segrest, detenció il·legal amb tortura o actes de barbàrie" o complicitat.

Alguns dels acusats, com el general Manuel Contreras, ja han estat condemnats a Xile pels crims comesos durant la dictadura i estan destinguts. Excap de la DINA, Contreras, malalt de càncer i amb diabetis, està empresonat en una caserna militar i condemnat a un total de 400 anys de presó.

La condemna de la justícia francesa té un gran valor simbòlic, encara que no té pràcticament cap possibilitat de ser executada, si no és que algun dels acusats, en virtut de l'ordre de detenció internacional d'un acusat que fa molts anys que és fora del seu país, és arrestat a l'estranger. En tal cas, s'hauria de celebrar un nou judici.

stats