El president Ianukóvitx, de baixa per una afecció respiratòria

Els manifestants ucraïnesos seguiran ocupant edificis oficials, tot i l'amnistia del govern


El president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, està de baixa i deixarà temporalment el govern. Així ho ha anunciat aquest dijous el gabinet presidencial que ha dit que el mandatari està amb febre i constipat.

"El president d'Ucraïna està de baixa mèdica després que li diagnostiquessin una afecció respiratòria aguda, acompanyada de febre alta", ha explicat el cap del departament de salut de l'administració del president, Alexander Ordú.

El que no explica el govern ucraïnès és quan de temps estarà de baixa el mandatari.

Ianukóvitx es va reunir el dimecres amb l'alta representat de per la Política Exterior i de Seguretat de la Unió Europea (UE), Catherine Ashton, per tractar la crisi, que es va desencadenar després que el mandatari renuncies subscriure un acord d'associació amb Brussel·les. Segons el govern ucraïnès, Ianukóvitx es va comprometre a avançar amb un acord de cooperació amb la UE.

Els manifestants seguiran ocupant edificis

Els manifestants han anunciat aquest dijous que seguiran amb l'ocupació d'edificis oficials, tot i que ahir la Rada, el Parlament ucraïnès, anuncies que faria una amnistia i deixaria anar els detinguts durant les manifestacions, excepte aquells que haguessin comès crims greus.

"L'oposició se sent enganyada. Els manifestants no abandonaran la Maidan (plaça de la Independència) ni els edificis administratius", ha dit el diputat del partit opositor Batkivsxina, Andrei Porubi. Entre els edificis ocupats està l'Ajuntament de Kíev.

Després de dos dies de negociacions, dimecres per la nit, la Rada va aprovar la llei d'amnistia que entrarà en vigència en el moment que els manifestants abandonin els edificis ocupats.

Oleg Tiagnibok, líder del partit ucraïnès de la Llibertat Svoboda, ha ressaltat els periodistes que no abandonaran els edificis administratius perquè entri en vigor la llei. 

Rússia retirarà l'ajuda al govern

El desembre de 2013, Rússia va anunciar que entregaria 15.000 milions de dòlars (uns 11.000 milions d'euros) en la compra de bons ucraïnesos, mentre que li baixaria el preu del gas. Tanmateix, Moscou va anunciar el dimecres que aturaria l'ajuda, després que aquesta setmana dimities tot el govern ucraïnès, excepte Ianukòvitx, per intentar aturar a les manifestacions, que ja duren dos mesos.

Al desembre, Kíev ja va rebre 3.000 milions de dòlars per la compra per part de Rússia d'eurobons ucraïnesos.

"Això és raonable. Esperem la formació del nou govern d'Ucraïna", va dir el president rus, Vladimir Putin.

Per la seva part, el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, va ressaltar que el govern de Kíev té un deute amb Moscou d'uns 2.700 milions de dòlars (prop de 2.000 miliions d'euros) per la compra de gas i ha demanat una pròrroga per pagar el 2013. "Va tornar a demanar un nou ajornament del pagament del seu històric deute i, el que és pitjor, no paga les factures corrents tot i la rebaixa del preu", va destacar dimecres Medvédev.