Internacional 05/05/2013

'Mai més': Àustria obre el remodelat museu de Mauthausen

Unes 90.000 persones van morir al camp de concentració nazi entre 1938 i 1945

Efe
2 min

MauthausenSota el lema de "Mai més" i amb la participació de líders polítics i supervivents de l'Holocaust aquest diumenge s'ha inaugurat una nova presentació museogràfica a l'antic camp de concentració nazi de Mauthausen, on van ser assassinades entre 1938 i 1945 unes 90.000 persones de tot el món. "És l'ocasió i el lloc indicats per a fer una crida urgent a tots nosaltres, que avui assumim responsabilitats a Europa, a aprendre del passat", ha declarat el president d'Àustria, Heinz Fischer, davant d'uns 500 convidats, entre ells els presidents de Polònia, Bronislav Komorovski, i d'Hongria, Janos Ader, així com la ministra de Justícia d'Israel, Tzipi Livni.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'antic camp de concentració, alliberat per tropes nord-americanes el 5 de maig de 1945, constitueix l'únic gran centre de commemoració del passat nazi a Àustria. La república alpina va ser annexionada pel Tercer Reich d'Adolf Hitler al març de 1938 i la seva població va donar majoritàriament suport a les polítiques racistes i antisemites dels nazis. És per això que aquest diumenge Fischer ha criticat el fet que Àustria trigués "massa anys" a estudiar i investigar els crims comesos pels nazis. Livni, per la seva banda, ha fet referència al creixement a Europa de partits i ideologies extremistes que ignoren el passat nazi i que fan política amb sentiments antisemites i xenòfobs.

A Mauthausen, situat 165 quilòmetres a l'oest de Viena, van ser internats no només jueus i dissidents austríacs, sinó persones de 50 països de tot el món. 7.000 republicans espanyols van morir a la cambra de gas o pels maltractaments soferts en aquest lloc.

La mostra inaugurada aquest diumenge substitueix l'exposició existent des de 1970. Uns 130 objectes originals contextualitzen el passat i el funcionament del camp. La nova exposició, que serà completada i ampliada d'aquí a 2018, va acompanyada per entrevistes gravades en vídeo amb testimonis d'una trentena de supervivents de Mauthausen. Els seus testimonis quedaran per a la posteritat, un cop hagin mort els últims supervivents del camp.

Sala dels noms

Al soterrani del museu es troba a més un nou espai anomenat 'sala dels noms', amb les dades personals de 81.000 de les 90.000 víctimes mortals de Mauthausen. Els noms estan estampats sense cap ordre en plaques de vidre, encara que en un gran llibre es poden consultar els noms i cognoms de les víctimes per ordre alfabètic.

Entre agost de 1938 i maig de 1945 van passar unes 200.000 persones de 50 països per Mauthausen i els seus 52 "camps satèl·lit". Allà hi van haver de treballar en condicions infrahumanes per a diversos projectes industrials i d'armament de l'Estat nazi.

A causa que tantes víctimes eren estrangers, la meitat de les 200.000 persones que visiten Mauthausen cada any vénen des de fora de la república alpina. El gran acte anual amb motiu de l'alliberament del camp, al qual s'espera acudeixin unes 10.000 persones, entre elles, diversos supervivents i els seus descendents, se celebrarà diumenge vinent.

stats