El primer ministre escocès marca distàncies amb el procés sobiranista a Catalunya

La gran diferència entre Escòcia i Catalunya és que Edimburg ha pactat amb Londres la consulta, segons Alex Salmond

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha marcat distàncies aquest dimecres des de Londres amb el procés sobiranista a Catalunya i ha assegurat que els contextos són diferents ja que, a diferència del català, el govern d'Edimburg sí ha arribat a un acord amb l'executiu central per a la celebració d'un referèndum sobre la independència.

Salmond s'ha mostrat "interessat" pels processos que hi ha en marxa a Europa, però ha dit que és "acurat no interferir" en assumptes que concerneixen a altres països i ha destacat que manté contactes amb partits polítics de tot Europa, però que ha adoptat "l'hàbit de no dir-li a la gent el que ha de fer".

Una constitució escrita

El primer ministre escocès ha assegurat que vol una constitució escrita per Escòcia si aquesta regió obté la seva independència del Regne Unit després de la celebració del referèndum a la tardor de 2014 i ha defensat la necessitat que una Escòcia independent "posi remei" la "deficiència democràtica" del Regne Unit, que no té una llei fonamental escrita.

Per Salmond, líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), una democràcia moderna ha de tenir una constitució escrita, que contempli, entre altres, l'accés a una educació lliure i la supressió de les armes nuclears en el seu territori. "El cas del Regne Unit és molt excepcional entre les democràcies occidentals i és únic dins de la Unió Europea. Aquesta és una deficiència democràtica que una Escòcia independent no hauria de repetir", ha destacat el polític.

Tràmit parlamentari

La intervenció del líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP) coincideix amb el debat a la Cambra dels Lords del Parlament de la legislació que permetrà cedir de Londres a Edimburg la potestat per celebrar el referèndum sobre la independència escocesa el 2014. En virtut de la Llei d'Escòcia de 1999, per la qual es va concedir a Escòcia la seva autonomia, és competència de Londres qualsevol decisió de naturalesa constitucional.

L'acord per a la celebració del plebiscit va ser acordat pel primer ministre britànic, David Cameron, i Salmond l'octubre de l'any passat a Edimburg.