MÓN
Internacional 03/06/2011

Ratko Mladic al banc dels acusats

L'exgeneral dels serbis de Bòsnia s'enfronta a la seva primera audiència davant els jutges del Tribunal Penal per a l'Antiga Iugoslàvia. Assegura que és un home "greument malalt"

Redacció
2 min
Mladic, declarant al davant del tribunal especial aquest matí.

BarcelonaL'exgeneral serbobosnià Ratko Mladic està declarant a la primera audiència davant els jutges del Tribunal Penal per a l'Antiga Iugoslàvia. Mladic ha començat advertint que "és un home greument malalt" i ha rebutjat que li llegissin els càrrecs que se li imputen, diu que "les ausacions són monstruoses i que no entén per què l'acusen". El president del tribunal, el jutge Orie, després de llegir l'acta d'acusació, que inclou genocidi per la matança de Srebrenica i crims de guerra pel setge de Sarajevo, li ha ofert si es vol declarar culpable o innocent i que si no ho vol fer ara té un termini de 30 dies per respondre. La vista se celebraria el 4 de juliol, nou dies abans de l'aniversari de la massacre de Srebrenica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Orie ha llegit el sumari de l'acusació: "Càrrecs quatre, cinc i sis: extermini, assassinat i crims contra la humanitat i violació de les lleis i costums de guerra... càrrecs set i vuit: deportacions i actes inhumans i crims contra la humanitat... Tot i que el lleguatge legal és feixuc, l'horror de les acusacions queda clar. Per descriure Srebrenica: el 13 de juliol de 1995, les forces van començar l'execució organitzada d'homes i nens".

A la primera intervenció, Mladic és defensat per l'advocat serbi Aleksander Aleksic. Avui els jutges podran observar l'estat físic de Mladic, que, segons va afirmar ahir un dels seus advocats a Belgrad, pateix càncer. No obstant això, tant l'Institut Serbi d'Oncologia com l'Hospital militar de Belgrad, els principals centres de tractament de càncer a Sèrbia, han negat que Mladic fos pacient seu el 2009.

La família de Mladic va intentar ajornar la seva extradició a l'Haia al·legant el seu mal estat de la salut per un vessament cerebral que va patir fa anys i diverses malalties cròniques que pateix.

Ratko Mladic va ser detingut a Belgrad per la policia sèrbia fa una setmana i traslladat a l'Haia el passat dimarts, on roman reclòs a la presó de Scheveningen, en una zona residencial propera a la cort.

Avui Mladic ha de dir si es declara culpable o innocent. Si Mladic es declara culpable n'hi haurà prou amb fixar una altra audiència per determinar la seva pena, si bé de les intervencions passades de Mladic eludint tota responsabilitat de la massacre de Srebrenica fan pensar que si fa alguna declaració serà per clamar la seva innocència i donar lloc a un llarg procés judicial.

Mladic està acusat d'organitzar el setge que va bloquejar Sarajevo, la capital bosniana, durant 43 mesos i de la massacre de 10.000 bosnians al poble de Srebrenica, el juliol de 1995. Després de 16 anys amagant-se del tribunal especial per a l'Antiga Iugoslàvia, Mladic va ser detingut el 26 de maig en una granja a 100 quilòmetres de Belgrad.

stats