GRÈCIA
Internacional 05/04/2012

El pensionista suïcidat a Grècia es converteix en un símbol per als partits que s'oposen al rescat

Tant partits d'extrema dreta com d'extrema esquerra vinculen el fet a la crisi i aprofiten la commoció dels ciutadans per fer campanya per a les parlamentàries previstes pel 6 de maig

Agències
2 min
Una espelma davant del monument al soldat desconegut a Atenes, en homenatge al jubilat suïcidat davant del Parlament. REUTERS

AtenesEl suïcidi d'un pensionista a la plaça de Sintagma d'Atenes dimecres ha entrat directament en campanya. Les eleccions parlamentàries a Grècia estan previstes pel 6 de maig, i els països que s'oposen als rescats i els plans d'ajustament ja han aprofitat l'impacte. "Quan la gent comença a suïcidar-se a Sintagma és el final, la cohesió social ha explotat", va dir Iorgos Karatzaferis, líder de l'ultra Laos (quarta força al Parlament). Andonis Samaràs, previsiblement el primer ministre després de les pròximes eleccions, s'ha declarat "devastat" per la notícia, mentre el líder socialista, Evànguelos Venizelos, va argumentar que el succés era tant monstruós que "feia irrellevant i en va qualsevol comentari polític".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un "màrtir de Grècia"

El diari conservador Elefhteros Typos ha qualificat la víctima de "màrtir de Grècia" i afegit que el seu acte s'ha convertit en un "profund símbol polític" que podria "sacsejar la societat grega i el món polític i despertar la seva consciència" un mes abans de les eleccions legislatives que determinaran el futur de Grècia.

L'extrema dreta ataca el govern tecnòcrata

"Aquells que s'haurien d'haver suïcidat –i ja ho haurien d'haver fet fa temps– són els polítiques ha conscientment han decidit portar el país i la seva gent a aquests afers d'estat", ha dir Panos Kammenos, un diputat conservador que recentment ha fundat el Partit Independent de Grecs Antiausteritat.

Papadimos demana prudència

El primer ministre, l'exbanquer Lukàs Papadimos, ha demanat als seus conciutadans que "durant aquests hores crítiques" extremin la vigilància "per no deixar d'atendre aquells que ho estan passant malament".

"Vergonya els hauria de fer. Els còmplices i responsables pel sofriment i la desesperació dels grecs... haurien almenys de tancar la boca davant dels resultats horribles de la crisi capitalista i les seves polítiques, enlloc de fer veure que són savis i sensibles", ha dit el Partit Comunista KKE.

stats