PLUGES TORRENCIALS
Internacional 08/07/2012

Tragèdia, crítiques i polèmica per les inundacions al sud de Rússia, que han deixat almenys 150 morts

Hi ha 13.000 damnificats, concentrats a la regió de Krasnodar, al mar Negre. Els afectats denuncien una gran i sobtada crescuda d'aigua, que podria ser d'un pantà pròxim. Putin ha promès una investigació

Agències
2 min
Una casa esfondrada per les pluges torrencials a Krymsk. REUTERS

MoscouPassades les pitjors inundacions dels últims 70 anys al sud de Rússia és el moment d'avaluar danys i apuntar els responsables, més enllà de les inclemències meteorològiques. Les pluges torrencials que han arrasat la regió de Krasnodar, un important nucli turístic rus a les costes del mar Negre, han deixat almenys 150 morts i més de 13.000 damnificats, segons han informat aquesta matinada les autoritats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

125 de les víctimes es concentren a la localitat de Krimsk, una ciutat de 60.000 habitants on, segons els testimonis, a la matinada de dissabte va haver-hi una gran i sobtada crescuda d'aigua. Els ciutadans parlen d'un mur d'aigua que va irrompre als carrers i s'ho va endur tot en un moment en què la majoria de la gent dormia. "La gent corria pels carrers en roba interior, amb els fills embolicats en mantes. Només van poder salvar la seva documentació", explica Anna Kovolevskaya a la BBC, que té família a Krimsk. "No hi ha electricitat i les botigues estan tancades. Molta gent ho ha perdut tot i està en estat de pànic".

Com un "tsunami"

El president rus, Vladímir Putin, ha promès una investigació per veure si es podien haver evitat les morts o no, després de sobrevolar dissabte la zona per avaluar-ne els danys. Cada vegada més rumors apunten que la crescuda de l'aigua a Krimsk seria pel desbordament o bé l'obertura de comportes d'un pantà pròxim. A les xarxes socials russes es descriu l'onada d'aigua com "un tsunami" i d'altres acusen les autoritats de no explicar la veritat sobre el desastre.

"La comissió d'investigació revisarà les accions de totes les autoritats –com s'ha donat la notícia, com s'hauria d'haver alertat els ciutadans i actuat", va dir Putin, citat per l'agència Tass.

Rússia ha declarat dilluns dia de dol nacional.

stats