Itàlia
Internacional 10/10/2012

Itàlia dissol l'Ajuntament de Reggio de Calàbria per vinculació amb la màfia

És la primera vegada que s'adopta una mesura d'aquest tipus en una capital de província. La 'Ndragheta s'havia infiltrat en el consistori, entre les forces de l'ordre i els magistrats del municipi

Agències
2 min

RomaLa 'Ndrangheta, la més poderosa de les màfies italianes, continua estenent els seus tentacles i ara ha arribat fins a l'Ajuntament de Reggio de Calàbria (al sud). Per aquest motiu, el govern italià n'ha ordenat la dissolució. És la primera vegada que s'adopta una mesura d'aquest tipus a la capital de la província.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La ministra d'Interior italiana, Annamaria Cancellieri, ha anunciat aquest dimarts en una roda de premsa aquesta mesura, aprovada pel consell de ministres, i ha precisat que la intervenció es fa pel bé de la ciutat i com a mesura preventiva, perquè de moment no hi ha proves d'infiltracions de la màfia.

D'aquesta manera, l'alcalde Demetrio Arena, del partit conservador Poble de la Llibertat (PDL), de Silvio Berlusconi, i la junta municipal han sigut cessats i s'han nomenat tres comissaris que s'ocuparan d'administrar la ciutat en els propers 18 mesos.

Tot i això les sospites des d'Interior són tantes que s'ha arribat a aquesta decisió, considerada "dolorosa" però "necessària" per Cancellieri, després de consultar l'informe d'una comissió que va investigar la suposada infiltració de la màfia dins el consell de govern de la ciutat. La comissió s'ha encarregat d'investigar una multinacional que hauria tingut infiltrats de la 'Ndrangheta i també ha seguit el cas de Giuseppe Plutino, exconseller del partit de l'ex primer ministre Silvio Berlusconi, detingut l'any passat per suposades col·laboracions mafioses.

Durant l'abril del 2011 van detenir el director de l'empresa Multiservizi, Guiseppe Recchini, després que els investigadors descobrissin que darrere d'aquesta societat –que s'ocupava de la recollida i destrucció de brossa i que estava participada al 51% per l'Ajuntament– es trobaven dos dels clans més poderosos de la 'Ndragheta: el de De Stefano i el de Giovanni Tegano.

Segons ha difós aquest dimecres la premsa, en aquest informe redactat pel delegat del govern de la ciutat, Vittori Piscitelli, s'assegura que la 'Ndrangheta ha aconseguit penetrar dins els sectors més delicats de l'administració pública, com demostren les detencions entre agents de les forces de l'ordre i magistrats.

Calàbria és la zona més afectada per la màfia, seguida per Sicília i Campània, on tenen seu les altres dues organitzacions mafioses, la Cosa Nostra i la Camorra, respectivament, i en total, en el que portem d'any, ja s'han hagut de dissoldre 221 ajuntaments.

stats