Alemanya
Internacional Europa 18/01/2023

La policia alemanya desallotja a la força Greta Thunberg

La jove activista sueca assistia a una protesta a la localitat de Lützerath, desallotjada per ampliar una mina de carbó

ARA
2 min

BarcelonaNo ha pogut dissimular un somriure tímid mentre diversos agents se l'enduien agafada de peus i mans. L'activista sueca Greta Thunberg, icona global de la lluita contra la crisi climàtica, ha sigut retinguda aquest dimarts per la policia alemanya durant una protesta al voltant de la població de Lützerath, a l'oest del país, que ha quedat desmantellada en els darrers dies a causa d'un procés d'ampliació d'una mina de lignit. Fonts policials han confirmat que Thunberg formava part d'un grup d'activistes climàtics que estaven protestant a la zona on hi ha situada la mina de Garzweiler, i que han estat desallotjats per motius de seguretat. Segons diversos mitjans alemanys, la jove sueca i la resta d'activistes només han estat desplaçats a uns 50 metres de distància de la mina i han hagut de mostrar els seus documents d'identitat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Lützerath, a l'estat de Renània del Nord-Westfàlia, s'ha convertit en l'epicentre de la lluita contra la crisi climàtica. La setmana passada, centenars d'activistes, molts dels quals s'havien instal·lat en cabanes a dalt dels arbres, es van atrinxerar al municipi per resistir, durant alguns dies, al desallotjament. Finalment, però, la policia va aconseguir dilluns treure els últims dos manifestants, que s'havien amagat en un túnel. El destí del poble sembla estar escrit: l'empresa energètica RWE té previst demolir el poble, deshabitat des de fa dos anys, per ampliar una mina de carbó a cel obert.

El cas també ha fet revifar el debat sobre la dependència de carbó d'Alemanya, agreujada per les conseqüències energètiques que ha suposat la invasió russa d'Ucraïna.

Greta Thunberg a l'interior d'un autobús després de ser desallotjada per la policia.

Contra la narrativa de RWE i del govern alemany, que dona suport a l'empresa energètica, els activistes s'emparaven en un estudi de l’Institut Alemany d’Investigació Econòmica de Berlín, segons el qual amb el carbó que ja hi ha a la mina a cel obert de Garzweiler n'hi hauria prou per garantir la seguretat del subministrament de les centrals elèctriques. “Això que hi ha aquí és la font més gran de CO₂ d’Europa. Són emissions que afecten tot el món. Així que també som aquí perquè els que depenen de nosaltres parlin quan el govern alemany no s’atreveix a fer-ho”, deia fa uns dies la popular activista climàtica alemanya Luisa Neubauer.

L'executiu d'Olaf Scholz, però, ha condemnat aquest dimarts els actes de resistència dels activistes, que segons el ministeri de l'Interior van arribar a ser violents "en molts casos". Des dels moviments mediambientals, en canvi, s'ha denunciat que la policia ha actuat des de l'inici amb una contundència desproporcionada, i ha detallat que diversos manifestants van rebre cops de porra al cap.

stats