FRANÇA
Internacional 03/07/2012

La policia escorcolla la casa i els despatxos de l'expresident francès Nicolas Sarkozy a París

Un jutge ordena investigar la donació de fons de la propietària de L'Oréal, Liliane Bettencourt, per a la campanya electoral del 2007

Ara
2 min
Nicolas Sarkozy en el seu discurs de comiat. AFP

BarcelonaEls policies de la brigada financera i el jutge d'instrucció de Bordeus Jean-Michel Gentil han escorcollat aquest dimarts al matí el domicili de Carla Bruni i Nicolas Sakozy a París, el despatx d'advocats Arnaud, Claude i associats –on l'expresident francès té un despatx– i els nous locals que s'han posat a disposició de l'antic cap d'estat, segons informa el diari 'Le Monde'. Es tracta d'un fet sense precedents a la V República i s'emmarca en la investigació del cas Bettencourt per presumpte finançament il·legal del partit de l'excap d'estat francès, Unió per un Moviment Popular.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els jutges sospiten des del 2010 que la dona més rica de França, Liliane Bettencourt, propietària de l'imperi L'Oréal i actualment inhabilitada, va finançar la campanya electoral del 2007 que va portar Sarkozy a l'Elisi. Però els fets es van precipitar a principis de juliol, després que l'excomptable de Bettencourt declarés a la policia que l'expresident va rebre finançament il·legal per a la seva campanya. "Vaig preparar un sobre amb 150.000 euros", va dir Claire Thibout als agents –a França les donacions privades a partits no poden excedir els 7.500 euros.

De vacances al Canadà

De totes maneres, Sarkozy no ha hagut de passar pel mal tràngol que escorcollin casa seva. Segons han informat els seus advocats, Sarkozy és des de dilluns al Canadà de vacances. L'excap d'estat va perdre la immunitat presidencial el 16 de juny, un mes després d'haver abandonat l'Elisi, i a part del cas Bettencourt, haurà d'aclarir la seva participació en dos casos més: un per presumpte finançament il·legal per part del dictador libi Muammar al-Gaddafi i un altre anomenat cas Karachi, que investiga si Sarkozy va rebre comissions per la venda de submarins al Pakistan als anys 90, quan era ministre del Pressupost.

stats