Internacional 08/04/2013

Per què la Dama de Ferro?

Els cops de puny sobre la taula més importants que van valer a Margaret Thatcher el seu sobrenom

Ara
2 min
Thatcher, envoltada de veterans de les Malvines. REUTERS

BarcelonaEl terme de Dama de Ferro s'atribueix a un diari soviètic que el va emprar l'any 1976 per definir la seva dura posició respecte a la Unió Soviètica i el comunisme. Les seves formes contundents i la negativa a pactar amb l'oposició van acabar de donar sentit a aquesta metàfora.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Desmuntar l'estat del benestar

Margaret Thatcher va tenir clar el seu programa econòmic al cap: el liberalisme a ultrança. Així, la seva arribada al poder l'any 1979 –enmig d'una creixent tensió social– va estar marcada per la seva determinació a reduir el paper de l'estat i impulsar el lliure mercat.

El gran objectiu del govern que ella dirigia va ser reduir la inflació a través d'una retallada massiva de la despesa pública. A més, va aprovar un seguit de lleis per retallar els drets sindicals, privatitzar les empreses públiques i facilitar que els que tenien un habitatge social el poguessin comprar.

La Guerra de les Malvines

La fermesa de Margaret Thatcher durant la Guerra de les Malvines va acabar de catapultar la seva imatge de Dama de Ferro. Enmig d'una crisi de popularitat, el suport a Thatcher es va disparar quan l'any 1982 va decidir declarar la guerra a l'Argentina per la sobirania d'aquestes illes.

Després d'un conflicte que va durar dos mesos i mig (i va costar la vida a 649 argentins i 258 britànics), Thatcher es va apuntar l'èxit polític de la guerra i va ser reelegida l'any següent.

Europa: "I want my money back"

Quan l'any 1984 es negociaven a la UE les ajudes agrícoles, la Dama de Ferro va fer saltar totes les alarmes per la seva negativa a participar en el pressupost comú. Amb l'argument que el Regne Unit no rebia cap retorn d'aquestes ajudes, pel pes menor del seu sector agrícola, va etzibar la famosa frase: "I want my money back".

Gràcies a aquest desafiament als seus col·legues europeus va aconseguir una fórmula de retorn dels diners invertits a la UE, exclusivament dissenyat per al Regne Unit, conegut com a "xec britànic" i que encara és vigent.

stats