Internacional 18/09/2011

Els socialdemòcrates guanyen els comicis a Berlín i Els Pirates entren al Parlament

La CDU, el partit d'Angela Merkel, arribaria al 23% dels vots segons els primers sondejos

Agències
2 min
Klaus Wowereit, candidat de l'SPD / REUTERS

BerlínEl Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) ha guanyat els comicis legislatius de la ciutat estat de Berlín en assolir un 28,5 per cent de vots, segons els sondejos a peu d'urna coincidents de la primera i la segona cadena de la televisió alemanya al tancament dels col·legis electorals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En els setens i últims comicis regionals del maratonià any electoral alemany la novetat l'ha protagonitzat la formació rebel Els Pirates, a la qual el sondeig s'adjudica un 9,0 per cent i l'accés per primera vegada a la càmera d'un estat federat germànic.

La Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera federal, Angela Merkel, hauria arribat a un 23,0 per cent de vots, Els Verds un 18,5 i l'Esquerra un 11,5, mentre que el Partit Liberal (FDP) quedaria fora del parlament berlinès en sumar només un 2,0 per cent, fet que suposa un nou revés per al soci menor de la coalició de Merkel.

Els resultats confirmen l'esperada reelecció del socialdemòcrata Klaus Wowereit per a un tercer mandat com a alcalde-governador de Berlín i la fi, per la pèrdua de la majoria absoluta, de la coalició amb l'Esquerra després de gairebé deu anys de govern conjunt. Wowereit podrà escollir a l'hora de negociar una nova coalició al seu soci menor entre la CDU de Merkel i Els Verds, tot i que s'espera que finalment qualli aquesta última opció, ja que socialdemòcrates i ecopacifistes han coquetejat al llarg de tota la campanya.

La CDU de Merkel hauria millorat els seus resultats en gairebé dos punts respecte dels comicis de fa cinc anys, mentre l'SPD sembla haver cedit un percentatge igual, segons els analistes per l'absentisme dels seus seguidors davant la cantada victòria del seu candidat.

Catastròfics són els resultats per als liberals, que perden la representació parlamentària a la capital alemanya, igual que els ha succeït aquest any en els estats de Bremen, Saxònia-Anhalt, Mecklenburg-Pomerània Occidental, Baden-Württemberg i Renània-Palatinat per sumir-se en una lluita per la supervivència.

Inesperadament elevat és el percentatge que s'augura per Els Pirates, una formació dirigida per experts informàtics defensors de la llibertat total a la xarxa, que ha aconseguit acumular el vot jove i de protesta, tot i confessar en el seu programa que els seus coneixements en matèria de política i economia són molt limitats.

stats