Internacional Europa 02/11/2022

Rússia reactiva l'acord per exportar gra ucraïnès

Moscou assegura que Kíiv ha donat "garanties" que no utilitzarà el corredor amb finalitats militars

ARA
4 min
Treballs de càrrega d'un vaixell de gra al port d'Odessa

BarcelonaRússia fa marxa enrere i reactiva l'acord per exportar gra ucraïnès després de la suspensió de dissabte. El ministeri de Defensa rus ho ha confirmat aquest dimecres en un comunicat en què assegura que ha obtingut garanties "per escrit" d'Ucraïna, a través de l'ONU i Turquia, que Kíiv no utilitzarà amb finalitats militars el corredor al mar Negre des d'on surten productes agrícoles. "La Federació Russa considera que les garanties rebudes en aquest moment sembla que són suficients i reprèn la implementació de l'acord [...] suspès després de l'atac terrorista a Sebastòpol", s'afirma en un comunicat. Moscou va anunciar la suspensió de l'acord, signat al juliol, en resposta a un suposat "atac massiu" amb drons a la flota russa a Sebastòpol, la ciutat més gran de la península de Crimea, del qual va responsabilitzar tant Ucraïna com el Regne Unit. Kíiv, però, va negar les acusacions i va atribuir les explosions a una "negligència russa" durant la manipulació d'explosius.

El vaixell de càrrega Rubymar, que transporta gra ucraïnès, al mar Negre davant de Kilyos, prop d'Istanbul, Turquia, el 2 de novembre de 2022.
El vaixell de càrrega Despina V, que transporta gra ucraïnès, al mar Negre davant de Kilyos, prop d'Istanbul, Turquia, el 2 de novembre de 2022.

Poc abans de l'anunci rus, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ja havia avançat el moviment de Moscou. "El ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha trucat al nostre ministre de Defensa, Hulusi Akar, i ha dit que a partir d'avui a les 12.00 hores el corredor de cereals continuarà funcionant com abans", ha explicat en un discurs transmès en directe a la cadena NTV. També sha pronunciat en aquest sentit el coordinador de les Nacions Unides al corredor, Amir Abdulla: "Dono la benvinguda al retorn de la Federació Russa a la implementació de la #BlackSeaGrainInitiative per facilitar l'exportació d'aliments i adob d'Ucraïna. Agraeixo la mediació turca. Aviat tornarem a treballar amb tots els participants a la Iniciativa", ha escrit. Per la seva banda, i en el marc del seu habitual missatge nocturn, el president ucraïnès havia defensat aquesta nit passada que el corredor necessita "protecció a llarg termini".

A l'espera de conèixer la seva reacció a la marxa enrere de Rússia, i dos dies després de l'onada d'atacs de l'exèrcit de Putin contra instal·lacions energètiques en diversos punts d'Ucraïna, Zelenski també ha assegurat que s'ha aconseguit restablir la major part del subministrament d'aigua i electricitat al país. "Ja s'ha restablert la possibilitat tècnica de subministrament d'aigua per a tots els consumidors. Per a la majoria, també és tècnicament possible subministrar electricitat", ha afirmat. Ha admès que encara hi ha apagades del sistema elèctric en determinades regions, però ha afirmat que s'està fent "tot el possible" per reduir-les.

Segons les autoritats ucraïneses, l'atac massiu amb míssils de l'exèrcit rus va deixar centenars de poblacions de set regions diferents sense electricitat, inclosa la capital, amb 350.000 llars afectades. A Kíiv, segons l'alcalde, Vitali Klitxkó, dilluns al vespre encara hi havia 270.000 llars sense electricitat i un 40% dels consumidors sense aigua. "Farem tot el possible per donar electricitat i calefacció a la gent aquest hivern. Però hem d'entendre que Rússia farà tot el possible per destruir la normalitat de la vida", ha dit Zelenski.

Nòria aturada a Kíiv com a conseqüència de les apagades arran de l'atac rus
Una dona es troba al costat de les restes d'un edifici residencial que va ser destruït per un míssil rus en un atac nocturn l'1 de novembre de 2022 a Mykolaiv, Ucraïna.

En aquest sentit, el president ucraïnès s'ha referit a la visita el mateix dia a Kíiv del comissari europeu d'Energia, Kadri Simon, amb qui han abordat la creació d'un grup de treball en que proveeixi Ucraïna amb "fons, suport tècnic, transformadors, generadors i portadors d'energia", recursos –ha destacat– "vitalment necessaris" per a la defensa d'Ucraïna. Segons Zelenski, es tractaria d'un grup de treball assimilable a l'anomenat Ramstein que ja existeix en el terreny militar i per al subministrament d'armes a Ucraïna. Un "Ramstein d'energia", l'ha definit.

Qui aquest mateix dimecres ha garantit el "compromís i el suport" a Ucraïna després dels últims atacs ha sigut Espanya. El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha aterrat a Kíiv en una visita oficial en què mantindrà diverses trobades, farà entrega d'una partida de 30 ambulàncies cedides pel govern espanyol i homenatjarà els caiguts en el conflicte amb Rússia. Està previst que Albares es reuneixi a la capital del país amb el titular d'exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, i amb el primer ministre, Denís Xmihal.

En el seu discurs nocturn, Zelenski no s'ha estat de disparar cap a Moscou i ha dit que, "en lloc de superar la seva pobresa", Rússia es va gastar en el seu atac de dilluns –on es van utilitzar més de 50 míssils– l'equivalent a l'import de 2,3 milions de pensions russes. "En lloc de superar la pobresa al seu país, el líder rus s'ho gasta tot per evitar admetre un error històric que han comès amb aquesta guerra a Ucraïna", ha afegit.

stats