Internacional Europa 18/07/2022

Zelenski purga dos alts càrrecs per no haver detectat desenes de traïdors

El president ucraïnès aparta el cap dels serveis d'intel·ligència i la fiscal general

3 min
L'excap dels serveis de seguretat ucraïnesos (SBU), Ivan Bakanov.

BarcelonaEl president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha apartat un dels seus màxims col·laboradors, el fins ara cap dels serveis de seguretat (SBU, per les sigles en ucraïnès), Ivan Bakànov, per haver estat incapaç de detectar desenes de traïdors a dins de l'organització. També ha suspès del càrrec la fiscal general d'Ucraïna, Irina Venedíktova, en la principal purga d'alts càrrecs des que va començar la invasió russa el 24 de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un vídeo difós diumenge a la nit per les xarxes socials, Zelenski va fer referència a "més de 60 treballadors" de la Fiscalia i dels serveis de seguretat ucraïnesos que "s'han mantingut al territori ocupat i han treballat en contra d'Ucraïna". Va detallar que fins ara s'han obert un total de 651 casos de "traïció i col·laboració" contra agents de l'ordre i treballadors d'instàncies judicials.

"Aquests crims contra els fonaments de la seguretat nacional i els vincles registrats entre les forces de seguretat ucraïneses i els serveis especials russos plantegen preguntes molt serioses sobre els seus respectius líders", va argumentar el mandatari ucraïnès. "Cada una d'aquestes preguntes rebrà una resposta adequada", va afegir just abans d'anunciar la "destitució" de Bakànov i Venedíktova. Tot i això, un portaveu de l'oficina presidencial ha matisat aquest dilluns que els dos alts càrrecs no han sigut destituïts, sinó només apartats a l'espera d'una investigació.

La de Bakànov no és una destitució qualsevol. Amic de la infància de Zelenski, ha format part del seu cercle més proper, ja abans de ser president. Va dirigir la seva productora de televisió i també la seva campanya electoral que el va dur a ocupar el màxim càrrec polític del país el 2019. El nomenament de Bakànov com a cap dels serveis secrets va ser criticat per l'oposició amb l'argument que no tenia la preparació adequada per prendre aquesta responsabilitat. Ara serà substituït de manera interina pel seu número dos, Vasil Maliuk. Per la seva banda, la fins ara fiscal general serà rellevada per Oleksí Simonenko, també el seu número dos. Venedíktova va assumir el càrrec el 2020 i es va convertir en la primera dona en aquesta posició, i en els últims mesos ha liderat els esforços per documentar crims de guerra de les tropes russes a Ucraïna.

Aquestes destitucions arriben dos dies després de la detenció de l'excap de l'SBU a Crimea –territori ucraïnès annexionat per Rússia el 2014– Oleh Kulinitx, acusat de traïció. Zelenski ja l'havia destituït a principis de març, pocs dies després que comencés la guerra. "Com podem veure, aquella decisió va estar absolutament justificada", va dir aquest diumenge el president. "Tothom que hagi format part, amb ell, d'un grup criminal que ha estat treballant en interès de la Federació Russa serà considerat responsable", va afegir, i va qualificar aquesta operació d'"autopurificació".

Intent de recuperar el sud

Segons el portal Politico, Zelenski i Bakàlov s'havien distanciat després de la caiguda en mans russes de Kherson, al sud del país, durant els primers dies de la guerra. De fet, les autoritats ucraïneses van acusar de traïció tres alts funcionaris de l'SBU a la regió de Kherson el mes passat. Aquesta va ser la primera gran ciutat ucraïnesa capturada per l'exèrcit de Moscou, només una setmana després de l'inici de la invasió a gran escala llançada per Vladímir Putin, i Kíiv considera que alguns alts càrrecs hi van jugar un paper rellevant.

Ara l'exèrcit ucraïnès està preparant una contraofensiva per recuperar aquesta regió del sud del país, reforçat pel subministrament d'armes des de països occidentals. El 9 de juliol la vice primera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk, va instar els civils de la zona de Kherson a marxar-ne "urgentment", tot i que no va concretar quan començaria la contraofensiva. Segons el ministeri de Defensa britànic, Rússia està reforçant les seves posicions defensives a les zones que ocupa al sud d'Ucraïna, amb moviment de tropes i equipament, i en les últimes hores Ucraïna ha informat de la destrucció de sistemes de míssils, comunicacions, radars, dipòsits de municions i vehicles blindats russos en atacs contra aquesta regió del sud.

Mentrestant, l'ofensiva russa continua centrada a l'est del país, especialment a l'autoproclamada república de Donetsk, després d'haver aconseguit capturar Lugansk fa dues setmanes. Les forces pro-russes han assegurat aquest dilluns que han pres el control de Síversk, un important nus ferroviari de Donetsk, i que han tallat l'accés a Avdíivka, un altre objectiu prioritari de Moscou en aquesta regió. La ciutat està ara "parcialment encerclada", segons el representant de les milícies pro-russes a Donetsk, Eduard Bassurin, que ha afirmat que esperen tenir tot el territori de Donetsk sota control rus abans que acabi l'any.

stats