Internacional 20/07/2012

Les exigències dels estats dificulten un acord sobre el Tractat Internacional pel Comerç d'Armes

La voluntat dels EUA d'excloure la munició del tractat i la falta de transparència i compromís, els principals esculls

Ara
2 min
Membres de l'Exèrcit Sirià Lliure, l'oposició armada al règim, mostren les seves armes als afores d'Idlib, a la frontera amb Turquia.

BarcelonaRepresentants dels 193 estats membres de l'ONU juntament amb els de centenars d'ONG estan reunits des del 2 de juliol i fins al 27 del mateix mes a Nova York per acordar un tractat que reguli el comerç d'armes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els comunicats de diferents ONG indiquen que les negociacions es troben estancades; alguns països exigeixen clàusules específiques que podrien dificultar un acord final que inclogui la “norma d'or”. Les ONG humanitàries coincideixen a demanar que el Tractat pel Comerç d'Armes impliqui la garantia que no s'autoritzin transferències d'armes quan existeixi un risc substancial que puguin arribar a ser utilitzades per cometre o facilitar violacions dels drets humans.

Un comunicat fet públic per l'ONG Controlarms, que participa en la conferència de Nova York, descriu la posició dels diferents països i els principals esculls per aconseguir un acord satisfactori des del punt de vista humanitari.

- Els països que més s'oposen al tractat, Egipte, Síria, Algèria, l'Iran i Corea del Nord, refusen la idea d'una llei internacional en defensa dels drets humans.

- Els EUA volen excloure la munició, que suposa el major benefici econòmic, del tractat, i tenen el suport d'altres països com l'Índia.

- La Xina no vol incloure mesures anticorrupció al tractat i vol deixar-ne fora els regals d'armes. El país asiàtic vol un tractat que només limiti el comerç a l'ombra d'armes.

- Itàlia es distancia dels seus socis de la Unió Europea i demana que les armes de caça siguin excloses del tractat. Els altres països de la conferència han advertit que serà impossible posar-se d'acord en què són armes de caça i i què són armes de guerra.

En el grup més favorable a un acord segons l'ONG es troben els països de l'Àfrica subsahariana, així com Austràlia, Alemanya, el Japó, Mèxic, Noruega i Suècia.

Controlarms considera que el text sobre el qual s'està treballant no defineix prou la limitació a vendre armes que puguin ser usades per atemptar contra els drets humans. La falta de transparència i la possibilitat de renovar els contractes que ja estiguin en vigor també és criticada per l'ONG.

stats