Internacional 06/10/2012

L'exmajordom del papa, condemnat a un any i sis mesos de presó

El culpen de robatori amb agreujant per haver sostret documents reservats de Benet XVI

Efe
2 min
L'exmajordom del papa Paolo Gabriele (segon per la dreta) durant el seu judici, aquest dissabte / OBSERVATORE ROMANO / EFE

Ciutat del VaticàL'exmajordom del Papa, Paolo Gabriele, ha estat condemnat aquest dissabte a 18 mesos de presó pel Tribunal de Justícia del Vaticà per haver robat documents del pontífex, que té la potestat de perdonar. "La possibilitat de la concessió del perdó per part del papa és molt concreta i molt versemblant", ha dit el portaveu, Federico Lombardi, poc després que el tribunal condemnés "Paoletto", com és conegut, a tres anys de presó per robatori de document, però reduís la pena a la meitat després d'aplicar diversos atenuants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Tribunal s'ha basat en el Codi de Procediment Penal italià de 1913, conegut com Zanardelli, i en el Codi Penal de 1889, d'Humberto I, que són la font normativa de l'Estat de la Ciutat del Vaticà, per condemnar Gabriele, però es basa en una normativa de Pau VI de 1969 per reduir la pena a la meitat i condemnar-lo a pagar els costos del judici.

"Paoletto" ha estat condemnat per robar documents privats del papa de l'Apartament Papal "abusant de la confiança" dipositada en ell, però la pena li ha estat rebaixada a la meitat en no tenir antecedents penals i pels serveis prestats abans dels fets. Altres atenuants són el "convenciment subjectiu, encara que erroni, indicat per l'imputat com la causa de la seva conducta i el ser conscient d'haver traït la confiança del Sant Pare".

Va actuar "per amor al papa"

Gabriele, que vestia un vestit gris, camisa blanca i corbata blau fosc, ha escoltat la sentència de manera impassible, sense expressar cap sentiment. En ser una condemna menor a dos anys, no anirà a presó, i després de conèixer la sentència ha tornat a casa, al Vaticà, on seguirà en arrest domiciliari fins que decideixin els jutges, un cop vist si la recorre o no en apel·lació.

Després d'escoltar la sentència, la seva advocada, Cristiana Arrú, ha dit que era "bona", però que havia de veure si és "equilibrada" i conèixer les motivacions de la mateixa abans de decidir.

"Paoletto" ha tingut l'última paraula en el judici i, en ser preguntat pel Tribunal si se sentia culpable o innocent, ha dit que va actuar "per amor" a l'Església i al papa. "L'única cosa que sento molt fort dins meu és la convicció d'haver actuat per exclusiu amor, diria visceral, per l'Església de Crist i pel seu cap visible (el papa). Repeteixo, no em sento un lladre pel que he fet ", ha afirmat.

Amb aquest judici, començat el 29 de setembre, no conclou l'escàndol conegut com 'Vatileaks', ja que en dates encara per decidir començarà el judici contra Claudio Sciarpelletti, de 48 anys, acusat de presumpte encobriment i que en un principi havia de ser jutjat al costat de Paoletto, però el tribunal va separar els dos casos.

stats