Guatemala
Internacional 30/08/2011

Els experiments científics nord-americans a Guatemala als anys 40 van deixar almenys 83 morts

Aquestes proves il·legals han sigut revelades per una comissió presidencial nord-americana. Unes 1.300 va ser exposades a malalties venèries, mitjançant el contacte directe amb persones infectades o per inoculació

Efe
1 min

Ciutat de GuatemalaEl govern de Guatemala ha informat avui que cinc supervivents dels experiments que científics dels Estats Units van realitzar al país entre 1946 i 1948, inoculant sífilis i gonorrea a milers de persones, seran sotmesos a anàlisis clínics per determinar les conseqüències d'aquestes proves en la seva salut i la dels seus familiars. Ho ha comunicat avui el vicepresident del país, Rafael Espada, després que una comissió presidencial nord-americana revelés que aquests experiments van provocar la mort de 83 persones i que els científics responsables sabien que violaven les normes ètiques però van fer tot el possible per ocultar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Stephen Hauser, científic de la Universitat de Califòrnia a San Francisco i participant a la Comissió Presidencial per a l'Estudi d'Assumptes de Bioètica nord-americana, ha explicat que aproximadament unes 5.500 persones van participar en els experiments, de les quals 1.300 va ser exposades a malalties venèries, mitjançant el contacte directe amb persones infectades o per inoculació. De tots els afectats, menys de 700 van rebre tractament.

Aquests experiments, finançats pels Instituts Nacionals de Salut d'aleshores, representen un "capítol obscur" de la història dels Estats Units, i "el millor que podem fer com a nord-americans és treure'ls a la llum", ha dit la presidenta de la Comissió, Amy Gutmann.

stats