Internacional 17/04/2013

Els explosius de Boston estaven dissenyats per causar el màxim nombre de víctimes

Els claus i boles de ferro trobats a la metralla indiquen que l'autor volia causar el màxim dany possible. Una estudiant xinesa, identificada com la tercera víctima mortal

Agències
2 min

BostonLa investigació sobre els atemptats de Boston avança lentament, però les autoritats continuen sense tenir pistes que permetin identificar-ne els autors.

El congressista republicà Michael McCaul, que pertany al comitè de Seguretat Nacional de la cambra baixa, ha confirmat que les autoritats creuen que els explosius són probablement "artefactes d'olles a pressió", similars als explosius de fabricació casolana utilitzats per la insurgència contra les tropes nord-americanes a l'Afganistan i l'Iraq.

D'altra banda, aquest 'modus operandi' també podria ser utilitzat per grups radicals americans i neonazis que han declarat la guerra al govern de Washington.



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tal com va remarcar el governador de Massachusetts, “dos artefactes, i cap més”, van explotar en la línia de meta de la marató, amb un interval 12 segons de diferència, que van matar tres persones i en van ferir 183.

 Un dels explosius era una olla a pressió amagada dins d'una motxilla negra, segons ha explicat l'FBI i ha publicat la cadena nord-americana CNN. El dispositiu contenia a l'interior claus i boles de ferro, que van actuar de metralla.



La segona bomba també es trobava en un recipient de metall, però encara no hi ha prou proves per determinar si es tractava d'una olla a pressió. El govern dels EUA ja ha advertit a tots els agents del perill d'aquests elements que es carreguen d'explosius i metralla i moltes vegades s'exploten amb detonadors. Totes aquestes restes s'han enviat al laboratori nacional de l'FBI a Virgínia, on els tècnics estan intentant reconstruir els dispositius per obtenir-ne més pistes.

Provocar el màxim nombre de víctimes

Les peces recuperades fins ara indicarien que els dispositius tenien capacitat de 6 litres (1,5 galons) cadascun, segons ha explicat una font de la policia de Boston a la CNN. I fins i tot s'ha trobat una placa del que podria ser un detonador.

El doctor George Velmahos, responsable de de traumatologia a l'Hospital General de Massachusetts, ha explicat que el seu equip va trobar diferents articles com claus o boles de ferro a dins dels cossos dels pacients. Els metges que van atendre els ferits van trobar moltes peces metàl·liques que suggereixen que l'autor de l'atemptat volia maximitzar el patiment.

Segons un funcionari policial, les bombes haurien explotat amb temporitzadors, però l'FBI insisteix que el sistema detonant i el mètode d'iniciació per als dispositius són encara desconeguts.

Una estudiant xinesa, la tercera víctima mortal

Després de la identificació de Krystle Campell –de 29 i encarregada d'un restaurant– i de Martin Richard, de 8 anys, les autoritats nord-americanes han identificat la tercera víctima mortal. Es tracta de Lingzu Lu, una estudiant xinesa que cursava estudis superiors a la Universitat de Boston.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats