Sara Netanyahu, condemnada per malversació de fons estatals

La família Netanyahu tornarà els diners dels "àpats de luxe" pagats amb recursos públics

Fa un any, Sara Netanyahu, esposa del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, va ser acusada formalment d’haver-se gastat, entre el 2010 i el 2013, 360.000 NIS (uns 85.000 euros) del pressupost oficial per encarregar “càterings de luxe” a cuiners de renom. La condemna va arribar ahir: acusada d’haver fet “un ús indegut de fons estatals i abús de confiança”, Sara Netanyahu haurà de pagar una multa de 10.000 NIS (uns 2.500 euros) i retornar a l’estat 45.000 NIS (uns 11.250 euros), tal com van acordar la setmana passada l’equip d’advocats de la parella del primer ministre i la Fiscalia d’Israel. Per tant, Sara Netanyahu només serà condemnada per delictes menors i evitarà així el judici per frau en el conegut com a cas del Càtering. Malgrat això, l’oficina del fiscal general de l’estat va anunciar que “es reserva el dret” de reclamar, en un futur i per la via civil, la suma restant dels diners gastats irregularment, que no quedarà recuperada per via penal.

La vista de Netanyahu es va celebrar a primera hora del matí, en una petita sala de la cort de Jersualem. “He patit prou”, va assegurar la dona del mandatari després d’escoltar el veredicte del jutge i escoltar com el magistrat reconeixia públicament que havia “assumit la seva responsabilitat”. Per la seva banda, el seu advocat, Yossi Cohen, va aprofitar l’ocasió per insistir en denunciar “el càstig inhumà”, la persecució i la pressió a què, segons l’advocat, s’ha vist sotmesa la seva client durant els últims quatre anys. “No pel que va fer, sinó per ser la dona de que és [...]. L’objectiu era fer mal al seu home, enderrocar el govern”, va continuar Cohen.

Netanyahu, contra les cordes després de l'enèsim cas de corrupció

El cas Càtering ha ajudat a fer créixer els dubtes i les crítiques al voltant del mateix Benjamin Netanyahu, a qui s’ha acusat d’abús de confiança, frau i suborn en tres expedients separats.