Uns 40.000 desplaçats sirians de la regió de Daraa malviuen atrapats a la frontera jordana

Els rebels es neguen a entregar les armes a Rússia, que lidera l'assetjament del règim a la zona

El nombre de desplaçats del sud de Síria com a conseqüència dels últims combats a la zona ja arriba a les 270.000 persones i fins a 40.000 estan atrapades al desert que fa frontera amb Jordània. El nou esclat del conflicte en aquesta zona va arrencar la setmana passada amb l'assetjament de les forces governamentals sirianes i els seus aliats contra els rebels de la ciutat de Daraa, una de les últimes àrees amb presència de faccions armades.

Segons el portaveu de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Andrey Mahecic, "aquest és el desplaçament més important a la regió des que va començar el conflicte". Mahecic demana a Jordània que obri les seves fronteres als nous desplaçats, tot i que el 10% de la seva població ja són refugiats sirians, més de 650.000 persones.

Les agències de l'ONU, en coordinació amb el govern de Jordània, han enviat combois amb subministraments de primera necessitat per als desplaçats i preveuen augmentar les ajudes quan la seguretat ho permeti.

L'ONU calcula que gairebé la meitat dels 270.000 desplaçats són nens, i el coordinador humanitari, Anders Pedersen, ha informat aquest dimecres de la delicada situació en què es troben molts d'ells, en risc de desnutrició i diarrees. Davant d'aquesta situació, l'ONU assenyala que l'efectivitat de les seves operacions depèn del fet que es faciliti l'accés humanitari, i per això reclama poder accedir a la zona a través de les fronteres i línies de combat sense córrer riscos.

L'organització defensora dels drets humans Human Rights Watch (HRW) ha demanat aquest dimecres a les autoritats jordanes i israelianes que obrin les seves fronteres i ha explicat que desenes de jordans han fet una crida a través de les xarxes socials per demanar al seu govern que deixin entrar els nous desplaçats sirians.

Malgrat els intents de negociació entre representants de les faccions opositores sirianes i Rússia per intentar arribar a un acord, la negativa dels rebels a entregar les armes no ho ha permès, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans.

Des que el passat 19 de juny l'exèrcit rus –aliat del govern sirià de Baixar al-Assad– comencés l'ofensiva per recuperar el control de les àrees encara dominades per les forces rebels a Daraa, ja han mort més de 130 civils i s'han registrat 270.000 desplaçats, segons aquesta mateixa ONG.