Internacional 23/05/2016

El president filipí s'enfronta a l'Església catòlica amb una política de control de natalitat

Duterte vol que les famílies tinguin un màxim de tres fills

Ara
2 min
Una botiguera de samarretes amb a favor de Duarte.

BarcelonaHome polèmic, conegut pels seus comentaris fora de to, el president electe de Filipines, Rodrigo Duterte, s'ha despatxat a gust amb l'Església Catòlica, de qui ha dit que és la "institució més hipòcrita" i ha arribat a acusar els bisbes de "fills de puta". Quan encara li falten 13 dies per assumir el poder del país asiàtic, previst el 30 de juny, continua amb una popularitat elevada, malgrat els comentaris jocosos sobre una víctima de violació i altres discursos on promet mà dura per a criminals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però, ¿per què Duterte ha posat l'Església catòlica en el seu punt de mira, quan el 80% de la població filipina professa aquesta religió i és, a més, molt conservadora en temes com la moral, l'avortament o la contracepció? El futur president ha anunciat que vol fer canvis en la política de natalitat. "Només vull tres nens per família", ha declarat, en un clar desafiament al que considera una intolerable intromissió en polítiques que fa la cúpula catòlica.

Filipines s'encomana al seu particular Trump

"Sóc cristià, però sóc un realista pel què hem de fer alguna cosa amb la nostra superpoblació", continua. Filipines té actualment poc més de 102 milions d'habitants, amb una mitjana d'edat de 24 anys i un índex de fertilitat de 3,01, mentre que el 1970, aquest era de 6,5 i una dècada abans, de 7,2.

Les paraules de Duterte han causat més controvèrsia fora que dins del país, el que té més concentració de catòlics a l'Àsia, a causa de la influència espanyola. Analistes polítics filipins han assegurat que no serà la darrera polèmica que protagonitzarà el president electe.

En aquest sentit, Joselito Zulueta, professor de la Universitat de Sant Tomás, augura que Duterte "farà allò que li plagui, excepte quan topi amb l'opinió pública", que ara per ara, li és favorable.

stats