La fiscalia sueca accepta interrogar Julian Assange a Londres

El fundador de Wikileaks està reclòs a l'ambaixada de l'Equador des de 2012 per evitar se extradit a Estocolm en motiu d'un judici per abusos sexuals

La fiscalia sueca ha acceptat interrogar el fundador de WikiLeaks, Julian Assange a Londres, on es va refugiar a l'ambaixada equatoriana per evitar ser extradit a Estocolm on té pendent dues denúncies per abusos sexuals. D'aquesta manera, Assange no s'hauria de sotmetre a l'empresonament preventiu i podria abandonar la seva reclusió a la seu diplomàtica, que va començar el juny de 2012.

Un dels advocats d'Assange ha mostrat la seva satisfacció, però ha advertir que el tràmit podria portar temps, atès que requereix l'aprovació de les autoritats britàniques i equatorianes. Assange es va recloure a l'ambaixada Equatoriana quan les autoritats britàniques van acceptar l'ordre d'extradició de Suècia per interrogar-lo.

Suècia vol interrogar per acusacions d'assalt sexual i violació, que ell nega. Els fiscals van dir que també volen analitzar l'ADN d'Assange. Un tribunal d'apel·lacions de Suècia a finals de l'any passat va confirmar una ordre de detenció, però va criticar la fiscalia pel seu "fracàs per examinar vies alternatives" a l'extradició.

La fiscalia s'havia negat a viatjar a Londres per l'interrogatori i diu que ara ha canviat d'opinió perquè els delictes de què s'acusa Assange prescriuran aquest agost. La fiscal Marianne Ny ha declarat que encara creu que l'interrogatori a Londres serà menys efectiu i que Assange ha d'estar present a Suècia quan comenci el judici. Però ha afegit que "ara que el temps apremia, hem d'acceptar aquestes deficiències en la investigació".

L'australià tem que si és extradit a Suècia no podria evitar una altra extradició, on s'exposa a la pena de mort per una de les majors filtracions d'informació en la història dels Estats Units.

Més continguts de