Líbia
Internacional 29/03/2012

Una fragata espanyola va deixar morir 63 nàufrags libis

Un informe del Consell d'Europa sosté que el vaixell 'Méndez Núñez', que navegava per a l'OTAN, no va intervenir en el rescat de 72 refugiats

Agències
1 min
Més de trenta mil immigrants subsaharians de Líbia van fugir del foc creuat a través del mar

Brussel·lesEl Consell d'Europa ha responsabilitzat aquest dilluns diverses embarcacions de l'OTAN, entre elles una fragata espanyola, de cometre "errors" que van acabar amb la vida de 63 immigrants que l'any passat escapaven en un vaixell de Líbia, durant la revolta al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats espanyoles van dir aleshores que no havien sigut informats del succés. Però ara un informe del Consell d'Europa manté que "va haver-hi errors en diferents nivells i que es van perdre moltes oportunitats de salvar les vides de les persones que eren a bord del vaixell".

Segons l'informe de l'encarregada de la investigació, la senadora holandesa Tineke Strik, a les 18 hores d'haver embarcat, gairebé sense combustible, menjar ni aigua, el capità de l'embarcació va demanar ajuda a través d'un telèfon via satèl·lit. El Centre de Coordinació Marítima italià va ser immediatament informat i va emetre l'alerta als vaixells que navegaven a la zona –entre ells, assegura, a la fragata espanyola 'Méndez Nuñez'– i al comandament de l'OTAN perquè busquessin l'embarcació.

Segons Strik, un helicòpter militar i diversos vaixells pesquers van veure l'embarcació dels immigrants i no van fer res per ajudar-los. Només 9 de les 72 persones que marxaven de Líbia van sobreviure.

L'informe del Consell Europeu critica l'OTAN per la seva actuació i també per no haver previst la sortida de persones de Líbia per mar durant el conflicte. A més, exigeix una investigació interna de l'organització, així com processos parlamentaris als països que podrien estar implicats en l'assumpte.

stats