Internacional 13/07/2017

França aposta per una "expulsió sistemàtica" dels immigrants sense asil

Pla presentat pel primer ministre, Édouard Philippe, per fer front a la “urgència” de la qüestió migratòria

Alícia Sans
2 min
La policia va evacuar milers de refugiats que vivien a les rodalies d'un centre d'acollida al nord de París, la setmana passada

ParísAmb un 'mea culpa' maquillat de retòrica -"No estem a l'altura del que França ha de ser”-, el primer ministre francès, Édouard Philippe, va presentar ahir dimecres un pla per fer front a la “urgència” de la qüestió migratòria, un projecte “a la vegada humà i ferm”, segons Philippe, on l’expulsió d’aquells a qui se’ls rebutgi la demanda d’asil, la gran majoria immigrants per motius econòmics, “serà sistemàtica”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Hem d’intentar que els immigrants econòmics entenguin que és impossible acollir-los a tots al nostre país”, va dir el primer ministre per justificar aquesta mesura. En altres paraules, França pretén fer la tria entre refugiats i immigrants econòmics, una jerarquització dels motius migratoris que preocupa les associacions. I ho vol fer com més aviat millor, per reduir així el termini del procés de les demandes d’asil de 14 a 6 mesos, un anunci que Philippe ja havia fet en el discurs de política general del 4 de juliol.

“Estem davant d'una política de visualització que no té en compte les dimensions personals”, denunciaven des de La Cimade. Per aquesta associació que mira pels drets dels immigrants, el pla de Philippe “s’inscriu en una política de continuïtat, sense una perspectiva de llarga durada ni un projecte real per construir una política migratòria respectuosa amb els drets de les persones”.

Canvis en les quotes d'acollida

Philippe també va anunciar la creació de “4.000 places d’acollida per als demandants d’asil de cara al 2018 i de 3.500 més per al 2019”. A aquestes 7.500 places -escasses, segons La Cimade, per allotjar totes les persones en llista d’espera-, se n'hi afegiran 5.000 més d’allotjament provisional per facilitar als refugiats l’accés a l’habitatge.

Amb tot, un delegat interministerial per a la integració dels refugiats, que dependrà del ministeri de l’Interior, portarà la batuta d’aquest pla que es presentarà en forma de projecte de llei al setembre, un nomenament vist amb bons ulls des de l'associació França Terra d’Asil, ja que “la qüestió de la integració no podia ser només competència d’aquest ministeri”, valorava el seu president, Pierre Henry.

La creació de nous centres, en dubte

Una de les mesures més esperades -i que de moment sembla que no arribarà- és la creació de nous centres de primera acollida com el que hi ha a Porte de La Chapelle, al nord de París, una petició reiterada en diverses ocasions per l’alcaldessa de la capital, Anne Hidalgo, sense èxit.

De fet, el pla arriba gairebé un mes després d’una (nova) estirada d’orelles d’Hidalgo. L’alcaldessa alertava d’un possible augment en el nombre d’arribades de refugiats “des de la primavera”, que xoca amb “el ritme de sortides”, insuficients segons Hidalgo, des del centre de Porte de la Chapelle cap a d’altres que són competència de l’Estat. Amb tot, “una situació difícilment suportable” que obliga “milers de persones a viure en condicions indignes” a París. L’exemple inequívoc és el campament a la intempèrie que es forma i reforma a la mateixa Chapelle sota els ulls impotents de voluntaris i transeünts.

stats