Agricultura
Internacional 18/07/2022

Per què a França és (gairebé) impossible trobar mostassa?

Davant l'escassetat del producte, el preu ha augmentat més d'un 9% en l'últim any

3 min
Una imatge d'arxiu on hi apareixen diversos pots de mostassa.

ParísTrobar mostassa als supermercats francesos s'ha convertit en una missió gairebé impossible des de fa setmanes. A primera hora encara se'n pot trobar, però ràpidament desapareixen tots els pots. Els blogs de cuina s'han omplert de consells per substituir la mostassa de Dijon, un dels ingredients clau per a moltes receptes culinàries franceses, per altres ingredients com la salsa Worcestershire, la maionesa o fins i tot el wasabi. Però què ha portat a buidar les prestatgeries de la mostassa? L'escassetat s'explica per dos factors globals que resumeixen a la perfecció els mals del món actual: el canvi climàtic i la guerra a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

França és un dels principals productors europeus de mostassa –el centre productiu és Dijon, a la Borgonya–, però el país compra el 80% dels grans al Canadà. La producció local de gra de mostassa no és suficient per cobrir les necessitats de producció i les fàbriques recorren a les importacions. El problema és que el 2021 el Canadà es va veure afectat per una gran sequera que va desplomar la recol·lecció del gra i la seva exportació. El mateix any, una pedregada va destruir també la meitat de la collita de la Borgonya.

Luc Vandermaesen, director general de Reine de Dijon, la segona empresa francesa productora de mostassa més important, explica: "Una onada de calor al Canadà va destruir més de la meitat de la collita de mostassa castanya, la que utilitzem per fer la mostassa de Dijon. I l'episodi de la pedregada a França va destruir gran part de la nostra collita. El resultat és que les reserves de gra actualment estan per sota de les necessitats de producció".

Sense alternatives per la guerra

Davant els problemes climàtics del Canadà, França podria haver comprat a Ucraïna o a Rússia els grans de mostassa. Els dos països estan entre els principals productors mundials i serien el mercat més proper i la millor alternativa per a França. Però la guerra fa impossible comprar-los a Ucraïna i les sancions imposades a Rússia prohibeixen les importacions del país presidit per Vladímir Putin. Davant d'aquesta situació i l'escassetat mundial de gra de mostassa, els productors francesos no han tingut més remei que produir aquest any menys quantitat de mostassa.

França porta anys amb problemes d'escassetat de gra de mostassa per l'aparició d'un tipus d'escarabat que fa malbé el cultiu. La prohibició europea el 2016 de l'ús d'alguns tipus d'insecticides ha deixat els productors amb poques eines per lluitar contra aquests insectes. En els últims anys la producció ha caigut i han augmentat les importacions procedents del Canadà, però no s'havia arribat a la situació actual, amb dificultats per trobar mostassa als supermercats. La seva escassetat s'ha traduït en un augment de més del 9% del seu preu en l'últim any.

Estendre el cultiu a altres regions

Els productors de mostassa temen que el canvi climàtic perjudiqui cada vegada més els cultius i l'escassetat de gra vagi a més en els pròxims anys. "Ens estem adonant que aquestes coses passen cada vegada més sovint. Ja fa tres anys que les collites a la Borgonya no són bones. Al Canadà tampoc i les reserves són escasses", lamenta el director general de Reine de Dijon. Els productors francesos estan intentant estendre els cultius de gra de mostassa a altres regions de França més enllà de la Borgonya. "També confiem que el Canadà desenvolupi varietats més resistents a la sequera o als insectes", afegeix el directiu.

Luc Vandermaesen assegura que altres països també tenen problemes per omplir les prestatgeries dels súpers de mostassa, però el fenomen no és tan evident com a França. "Des d'Espanya ens està arribant més demanda de l'habitual, sospito que és perquè els nostres competidors no poden atendre la demanda... Nosaltres tampoc la podem satisfer. Tothom busca mostassa per tot arreu", apunta el director general de Reine de Dijon.

La situació es podria allargar encara un any més, sobretot si el Canadà no aconsegueix tornar a produir tants grans com abans de la sequera del 2021. Actualment, s'està recollint el gra dels cultius de la Borgonya, però els del Canadà es recol·lecten a finals d'any. El sector creua els dits.

stats