Internacional 10/09/2021

L’exministra de Sanitat de Macron imputada per haver subestimat l’amenaça del covid

A l’inci de l’epidèmia, Agnès Buzyn va dir que el risc era “pràcticament nul”

3 min
Agnès Buzyn, en una imatge d'arxiu, durant la jornada electoral dels comicis municipals del juny del 2020.

ParísUn any i mig després de l’inici de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, la gestió de la pandèmia del govern d’Emmanuel Macron ha arribat als tribunals i amenaça amb complicar la campanya electoral del president de França. El Tribunal de Justícia de la República –l’únic que pot jutjar els membres del govern francès per la seva acció com a ministres– ha decidit imputar aquest divendres l’exministra de Sanitat de França Agnès Buzyn en un procés per determinar si l’executiu de Macron va fer prou per frenar la pandèmia i evitar els contagis. És la primera responsable política de l’executiu a ser imputada en el procés, però en els pròxims mesos s’hi poden sumar altres membres de l'Elisi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tribunal investiga si l’executiu va infravalorar l’amenaça del covid-19 i no va anticipar l’impacte de la pandèmia. Buzyn, que va renunciar al càrrec de ministra per concórrer a les eleccions municipals de París a mitjans de febrer, pocs dies abans de l’esclat de la pandèmia a Europa, està imputada “per posar en perill la vida d’altres persones”, un delicte que li pot costar un any de presó i una multa de 15.000 euros. L’actual ministre de Sanitat i successor de Buzyn, Olivier Véran, i altres membres de l'equip de Macron com l’ex primer ministre Édouard Philippe també estan cridats a declarar. 

"Risc pràcticament nul"

A finals de gener del 2020, quan les notícies que arribaven de Wuhan ja ocupaven titulars a tot el món, Agnès Buzyn assegurava des de l’Elisi que el risc que el virus arribés a França era “pràcticament nul” i el risc de propagació “molt feble”. Dies després, la ministra també assegurava –posició que sostenia l’Organització Mundial de la Salut (OMS)– que per a la població general les mascaretes no eren necessàries per protegir-se del virus. El discurs oficial francès era molt similar al d’altres estats europeus com Espanya. No es veia venir la pandèmia. Aquell mateix vespre, però, el govern francès va anunciar els primers casos de covid-19 detectats al país.

Tres setmanes després, quan Buzyn traspassava la cartera de Sanitat a Véran, ho feia entre llàgrimes. Més tard, però, se sincerava en una entrevista al diari Le Monde i explicava el significat d’aquelles llàgrimes en una entrevista que li podria haver costat la seva imputació i que probablement no va agradar gens a l’Elisi. “Plorava perquè sabia que teníem davant l’onada del tsunami. Des del principi només pensava en una cosa: en el coronavirus. Ho hauríem d’haver aturat tot. Era una farsa”. Per si l’entrevista no era prou eloqüent, l’exministra va assegurar el juny del 2020 a la comissió parlamentària que investigava la gestió de la crisi sanitària que ella havia alertat al gener del “perill” potencial del coronavirus al seu govern.

Les imprudents paraules d’Agnès Buzyn, de 58 anys i actualment treballant a l’OMS, no només li podrien costar una pena de presó sinó que també posen en un compromís el govern francès davant del tribunal de la República i poden suposar un llast per a Emmanuel Macron, que el maig de l’any que ve aspira a mantenir-se a l’Elisi després de les eleccions presidencials. La investigació judicial s’allargarà setmanes o mesos. 

Allau de denúncies

La gestió sanitària de la pandèmia a França s’ha judicialitzat per una allau de denúncies –14.500– que va rebre el Tribunal de Justícia de la República. Només 15 han estat acceptades però són prou per complicar les coses a Macron. Les denúncies feien referència a la falta de material de protecció del personal sanitari i de la població durant les primeres setmanes de la pandèmia o a l’error inicial de negar des del govern que les mascaretes fossin necessàries per protegir-se.

El primer ministre, Jean Castex, ha deixat clar que l’executiu francès està preparat per defensar la gestió davant del tribunal i –encara més rellevant de cara als comicis– de l’opinió pública. “No hem de confondre el que sabem avui d’aquesta pandèmia del que se sabia en un primer moment”, ha destacat Castex en una entrevista a France Info. Segons el primer ministre, França ha pres totes les mesures “basant-se en recomanacions científiques”.

stats