GRAN BRETANYA
Internacional 31/05/2012

El fundador de Wikileaks, a un pas de l'extradició a Suècia

Si no hi ha cap sorpresa d'última hora, Julian Assange, fundador de Wikileaks , serà extradit a Suècia. Allà li espera un judici per abusos sexuals, però abans la presó preventiva en règim d'incomunicació.

Cristina Mas
3 min
Els defensors de Wikileaks es van manifestar a Londres davant del Tribunal Suprem contra l'extradició de Julian Assange.

BARCELONA.La màxima instància judicial britànica va dictaminar ahir que Julian Assange, fundador de Wikileaks, ha de ser extradit a Suècia per ser interrogat sobre dues denúncies d'abusos sexuals. La sentència hauria posat fi a 18 mesos de batalla legal si no fos perquè els advocats d'Assange es van treure un as de la màniga en l'últim moment i van aconseguir que la cort els donés 14 dies de marge per estudiar la resolució abans que sigui efectiva.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Què li espera a Suècia?La detenció preventiva no té un límit de temps i es fa en aïllament

La fiscalia sueca demana l'extradició d'Assange per interrogar-lo sobre la denúncia de dues dones per uns fets de l'agost del 2010. Encara no ha decidit si presentarà càrrecs."Si Assange és extradit a Suècia, així que arribi a l'aeroport el portaran a una comissaria de policia. Abans de 96 hores s'ha de presentar al jutge, que probablement el posarà en presó preventiva fins que comenci el judici", diu Johann Binninge, president de Rättssäkerhetsorganisationen, una organització de drets humans sueca. La legislació de Suècia no preveu la llibertat condicional en aquests casos (només es planteja en el cas dels menors) ni un límit de temps.

"Mentre estigui en presó preventiva, Assange estarà sotmès a un règim d'aïllament i no podrà tenir accés a internet, ni al telèfon, ni a la premsa, i només podrà parlar amb els seus advocats", explica el jurista. La pena de presó pel càrrec més greu que se li podria imputar, el de violació, és de dos a sis anys. Un cop fos condemnat, Assange sí que podria rebre correspondència, llegir els diaris i tenir visites, però continuaria sense tenir accés a internet.

Pot ser jutjat als EUA?Washington esgrimeix les lleis contra l'espionatge

Tot i que no s'ha formulat cap acusació als Estats Units contra Assange, alguns càrrecs de l'administració i alts oficials s'han referit a la violació de secrets, un delicte castigat amb la pena de mort, pel qual s'està jutjant el soldat Bradley Manning. "Ens preocupa molt que Assange pugui ser extradit de Suècia als Estats Units, on s'enfrontaria a un judici que vulneraria obertament la llibertat d'informació", alerta Johann Bihr, cap de l'oficina europea de Reporters Sense Fronteres. El jurista suec, en canvi, és taxatiu. "Suècia no extradirà mai Assange als EUA perquè s'exposaria a la pena de mort, i això, aquí, és inadmissible"

Es pot aturar l'extradició?Els juristes creuen que el recurs a Estrasburg no serà efectiu

Els advocats d'Assange van aconseguir 14 dies per estudiar la sentència, al·legant que conté un argument nou, el Tractat de Viena, que no es va esgrimir durant la vista. Això podria portar a reobrir el cas a Londres, cosa que té pocs precedents en la història del tribunal (l'últim, el cas Pinochet). L'altra opció, el recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans, podria aturar l'extradició, però els juristes dubten que sigui efectiva.

El principal argument de la defensa és que la fiscalia no té autoritat per dictar una euroordre, sinó que ho ha de fer un jutge. "Que un fiscal pugui obligar algú a viatjar a un país contra la seva voluntat per ser sotmès a un interrogatori, sense tenir l'autorització d'un jutge, hauria d'alarmar qualsevol demòcrata", explicava ahir en una entrevista a Democracy Now Helena Kennedy, assesora de l'equip legal d'Assange. El tribunal va desmuntar aquest argument al·legant que, en francès, el sentit "d'autoritat judicial", és més ampli que en anglès i que inclou les fiscalies. Per Kennedy, això "deixa un precedent molt perillós per una possible extradició als EUA".

stats