El funeral d’un rabí congrega 2.500 persones a Nova York

L'alcalde critica que els ultraortodoxos no guardessin la distància interpersonal de seguretat

LIAM STACK / 'THE NEW YORK TIMES'

Poc després que un venerat rabí hassidita morís de coronavirus a Brooklyn dimarts, els membres de la seva comunitat van informar el departament de policia de Nova York d’una decisió inesperada: malgrat les restriccions pel coronavirus vigents, celebrarien un funeral públic. Els precintes de la policia no els van aturar, una prova de la influència de la comunitat hassidita al barri de Williamsburg. Cap a les 15.30 hores els agents van començar a aixecar barreres, a l’espera que es presentés un petit nombre de persones de dol. Pels altaveus els demanaven mantenir la distància interpersonal. Però a les 19.30 hores ja hi havia 2.500 homes jueus ultraortodoxos congregats per plorar el rabí Chaim Mertz, caminant plegats i violant clarament les directrius de distanciament social. Per a l’alcalde, Bill de Blasio, el funeral es va convertir en un dels esdeveniments més massius de la crisi del virus.

Falsos rumors sobre les vacunes estenen el xarampió a Nova York

La policia va començar a dispersar els congregats, molts dels quals no portaven mascaretes. La notícia de la reunió va arribar aviat a l’Ajuntament de Nova York, i l’alcalde mateix va decidir anar a Brooklyn per supervisar l’esdeveniment. Després, De Blasio va advertir per Twitter la “comunitat jueva i totes les comunitats” que havia ordenat al departament de policia “de procedir immediatament a citar o fins i tot a arrestar els que es reuneixin en grans grups”. 

De Blasio es va passar una bona part de dimecres a la defensiva per haver utilitzat l’expressió “comunitat jueva” en les seves crítiques públiques al funeral. Però l’episodi també posa en relleu els reptes a què s’encaren les autoritats per la desaparició de les regles de distanciament social als barris hassidites de la regió de Nova York, que són com illes que desconfien de les autoritats. Els jueus hassidites han estat afectats desproporcionadament per la pandèmia, que ha causat la mort de centenars de membres de la comunitat, inclosos influents líders religiosos.

Copyright: The New York Times