La mort de Bin Laden
Internacional 18/05/2011

"Geronimo" no era el nom en clau de Bin Laden

Més detalls sobre l'operació que va acabar amb la vida del líder d'Al-Qaida

Albert Castellví
3 min

BarcelonaA diferència del que s'havia dit inicialment, "Geronimo" no era el codi que feien servir els soldats nord-americans per referir-se a Ossama bin Laden en l'operació que havia de dur a la captura o assassinat del líder d'Al-Qaida. Aquest punt, que havia generat força controvèrsia entre els indígenes nord-americans, ja que Geronimo havia estat un cap apatxe que s'havia oposat a l'ocupació blanca, ha quedat desmentit en noves informacions sobre l'assalt que ha fet públiques l'agència Associated Press (AP) citant fonts de la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En realitat, "Geronimo" feia referència a l'última etapa de la missió, el pas G d'una sèrie que s'havia codificat alfabèticament amb mots clau per referir-se a cadascuna de les lletres. Quan els soldats van exclamar "Geronimo" no volien dir que havien trobat Bin Laden, sinó que havien acomplert l'últim punt de la missió: capturar-lo o matar-lo.

Segons aquestes noves dades, l'elecció de la data de l'1 de maig per portar a terme l'operació es va prendre davant la temença que les intencions de la Casa Blanca es poguessin filtrar a la premsa, després que "massa oficials americans haguessin estat informats del pla", segons AP. L'agència confirma, a més, que l'operació s'havia amagat "deliberadament" de les autoritats pakistaneses.

El grup que va participar directament en la missió estava format per 23 seals –soldats d'elit nord-americans–, un intèrpret i un gos anomenat Cairo. 19 dels soldats havien d'entrar a la casa, i tres tenien l'objectiu específic de trobar Bin Laden. Tot i que només van arribar fins a Abbottabad dos helicòpters, de la base americana de Bagram, a l'Afganistan, n'havien sortit cinc. Els altres tres van aturar-se en una zona desèrtica a mig camí de la ciutat on vivia Bin Laden, on van esperar ordres per recollir els assaltants un cop acabada la missió. I és que la intenció inicial dels soldats era dur a terme un atac sorpresa en què els seals haurien hagut de baixar dels helicòpters en dos grups –uns per entrar a la casa des de baix i els altres despenjant-se des del sostre–, sense que els aparells arribessin a aterrar. L'objectiu era que els habitants de la zona ho interpretessin com una visita de les forces pakistaneses a l'acadèmia militar de la zona.

El pla, però, es va tòrcer en el moment que el conductor del primer dels dos helicòpters va perdre el control de l'aparell –a causa de l'elevada calor, que va jugar en contra d'unes naus carregades fins al límit– i es va estavellar al pati de la casa. El factor sorpresa havia desaparegut, i l'altre aparell va optar també per aterrar. El pla, doncs, es va haver de corregir sobre la marxa, i tots els seals van entrar a la casa des de baix.

A l'interior de l'edifici, els soldats van trobar resistència i per això van disparar contra tres homes i una dona. Com s'esperaven, Bin Laden era a la planta superior, la tercera. Van trobar-se'l al replà de l'escala i, segons el relat d'AP, va córrer immediatament cap a l'interior de l'habitació. Allà, dues dones intentaven protegir-lo, però un dels seals va apartar-les mentre un altre va disparar mortalment contra el líder d'Al-Qaida. Tot i que a l'interior de la sala hi havia diverses armes, Bin Laden no va tenir la intenció d'utilitzar-les.

Fins aquí, l'operació havia durat 15 minuts, i en van fer falta 23 més per traslladar a un lloc segur una desena de dones i 18 nens abans de fer esclatar l'helicòpter avariat. Va ser llavors quan va arribar un dels aparells que s'havia quedat a mig camí per retornar fins a la base afganesa els seals, el cos de Bin Laden i les armes i altres objectes confiscats a la casa.

Fonts de la Casa Blanca també han confirmat a AP que el president dels Estats Units, Barack Obama, no va demanar en cap moment quin dels soldats havia disparat contra Bin Laden, sinó que va agrair la feina feta a tots els membres de l'equip.

stats