Internacional 04/05/2014

El líder del Sinn Féin, Gerry Adams, reitera la seva innocència en l'assassinat d'una dona comès per l'IRA el 1972

Adams ha quedat en llibertat sense càrrecs després de quatre dies detingut a una comissaria d'Irlanda del Nord

Efe
2 min
El líder del Sinn Fein, Gerry Adams, després de sortir en llibertat aquest diumenge / GETTY IMAGES

DublínEl president del Sinn Féin, Gerry Adams, ha reiterat la seva innocència respecte a l'assassinat d'una dona catòlica comès per l'IRA el 1972, pel qual ha estat quatre dies detingut en una comissaria d'Irlanda del Nord, fins que aquest diumenge ha quedat en llibertat sense càrrecs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa celebrada en un hotel del centre de Belfast, Adams ha subratllat que mai va estar implicat en "una conspiració" encaminada a "segrestar i assassinar" Jean McConville i que tampoc ha format part del ja inactiu Exèrcit Republicà Irlandès (IRA).

McConville, vídua de 37 anys i mare de 10 fills, va ser assassinada per l'IRA per espiar per les forces britàniques, una acusació que va resultar ser falsa, i el seu cos no va ser trobat fins al 2003, quatre anys després que la banda reconegués la seva autoria i donés pistes sobre el lloc on hi havia el cos.

Malgrat que no ha presentat càrrecs, la PSNI remetrà a la Fiscalia nord-irlandesa un informe per deixar a les seves mans la decisió d'imputar Adams en relació amb aquest assassinat, cosa improbable, segons el mateix Adams, que ha assegurat que "no hi ha proves" contra ell.

El president del Sinn Féin ha repetit les acusacions que pesos pesants del partit han llançat des del moment de la seva detenció contra la PSNI, que va actuar, segons ha insistit, per danyar les seves aspiracions a les eleccions locals i europees d'aquest mes de maig.

"No tenien motius per fer-ho [detenir-lo] en plena campanya", ha assenyalat Adams, que ha recordat que es va presentar dimecres voluntàriament, com havia anunciat al març, a una comissaria d'Antrim, al nord de Belfast, per col·laborar amb la PSNI, que després el va arrestar.

El dirigent nacionalista ha explicat que va decidir acudir a la policia per posar fi a l'"allau d'especulacions en els mitjans de comunicació".

En les últimes setmanes set persones, entre les quals hi ha Adams, han estat interrogades pel crim –després que la PSNI obtingués nous testimonis d'antics membres de l'IRA–, però fins ara només l'exdirigent paramilitar Ivor Bell ha estat acusat.

Alguns excombatents havien ofert entrevistes a investigadors d'una universitat de Boston (EUA) sobre el conflicte nord-irlandès amb la condició que les seves declaracions només es revelessin de forma pòstuma. Tanmateix, un tribunal nord-americà va ordenar l'any passat cedir alguns enregistraments a la PSNI.

En aquest sentit, Adams ha qüestionat la validesa de les "cintes de Boston", en les quals els excompanys l'assenyalen com la persona que va donar l'ordre d'assassinar McConville.

stats