El govern afganès alliberarà 175 talibans de les presons del país

Els talibans responen que ells també faran el mateix amb “centenars” de presoners que simpatitzen amb el govern

El govern afganès va anunciar divendres que posaria en llibertat 175 talibans reclosos en presons del país, com a gest de bona voluntat respecte al grup insurgent i coincidint amb el Ramadà, que està previst que comenci demà. L’executiu va adoptar la decisió després de celebrar a Kabul una loya jirga, o sigui, una assemblea tribal en la qual van participar fins a 3.200 delegats de tot el país per debatre la possibilitat de seure en una taula de negociació amb els talibans per posar fi a la guerra a l’Afganistan. Entre els participants en l’assemblea hi havia membres del govern i del Parlament, representants de les principals institucions del país, de la societat civil i fins i tot líders militars acusats d’haver comès crims de guerra a l’Afganistan durant el passat. Malgrat això, tots els delegats van ser considerats interlocutors vàlids.

La loya jirga també va acordar proposar un alto el foc als talibans. “Estic preparat per fer realitat la vostra legítima i principal demanda de declarar un alto el foc, però no pot ser unilateral”, va afirmar el president afganès, Aixraf Ghani, durant el seu discurs de cloenda de l’assemblea. “Si els talibans estan disposats a un alto el foc, podem parlar dels detalls”, va afegir el mandatari. Malgrat això, els talibans ja van respondre ahir que no tenien cap intenció de declarar-ne cap, a diferència del Ramadà de l’any passat: aleshores van deposar les armes durant tres dies i fins i tot van celebrar el mes sagrat de l’islam amb les forces de seguretat afganeses, en una iniciativa inèdita.

D’altra banda, els talibans també van restar importància a la intenció del govern del país d’alliberar 175 membres del grup empresonats. Van respondre que ells també fan el mateix amb “centenars” de presoners que simpatitzen amb el govern.