El govern grec rectifica i penalitza com a violació el sexe sense consentiment

El "no és no" s'ha aprovat després de mesos de debats i de lluita del moviment feminista

El Parlament grec ha aprovat aquest dijous una nova definició del delicte de violació que inclou el concepte de consentiment, un canvi que no estava previst en la reforma del Codi Penal però que la pressió del moviment feminista ha obligat a incorporar en l'últim moment.

El canvi de l'article 336 del Codi Penal grec sobre la violació va generar polèmica perquè basava aquest delicte en l'existència de violència física i no en l'absència de consentiment. Finalment això va ser modificat i es va aprovar al Parlament amb els vots del partit governamental Syriza i el centrista To Potami.

El ministre grec de Justícia, Mikhalis Kaloyiru, ha anunciat minuts abans de la votació que la nova definició estipula deu anys de presó contra aquells que "intentin un acte sexual sense el consentiment de la víctima".

Primeres condemnes a Suècia per sexe sense consentiment

El moviment feminista grec, diputades de Syriza –inclosa la secretària general per a la Igualtat de Gènere, Fotini Kuvela– i diverses organitzacions com Amnistia Internacional havien qualificat la versió inicial de la tipificació d'"inacceptable" perquè fomentava la impunitat dels violadors, i van sol·licitar una rectificació del govern.

Amnistia ha criticat que no esmentar la manca de consentiment contradeia la definició estipulada pel Conveni d'Istanbul, ratificat per Grècia el 2018 i pel qual els països signants han d'adaptar la seva legislació.

Shaina Joy Machlus: "Els homes són els únics que poden acabar amb la cultura de la violació"

El moviment pels drets humans ha aplaudit la rectificació del govern i l'ha qualificat de "victòria històrica per al moviment feminista i a favor dels drets humans". La plataforma feminista Sense Consentiment és Violació, creada expressament per impedir l'aprovació d'aquesta definició, ha celebrat també la nova norma i l'ha vinculat a la seva lluita.