MÓN
Internacional 18/01/2011

El govern de transició de Tunísia es desagna enmig de protestes

"Alí Baba ha marxat, ara volem que se'n vagin els quaranta lladres", clamaven els manifestants a diversos punts de Tunis. El president interí del país, Fued Mebaza, i el primer ministre, Mohamed Ghanuchi, han abandonat la militància a l'Agrupació Constitucional Democràtica, el partit al poder del règim de Ben Alí

Efe
2 min
Manifestació a Tunis. Foto: EPA

TunisEl govern de transició de Tunísia es desmunta hores després d'haver assumit el control. Tres ministres opositors de l'executiu que es va formar el dilluns l'han abandonat aquest dimarts enmig de la repressió de les protestes de milers de tunisians pel manteniment als llocs clau de l'executiu de diversos membres del partit al poder del règim anterior.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la capital i a diverses regions milers de persones han tornat a manifestar-se, aquest cop en contra de la inclusió al nou govern de dotze membres de l'Agrupació Constitucional Democràtica (RCD), el partit que ha acaparat el poder durant dècades al país.

El centre de Tunísia, que a l'alba semblava recuperar a poc a poc la vida normal després d'una nit en què es va reproduir la violència provocada per les bandes de partidaris del president deposat, Zine el Abidine Ben Ali, s'ha tornat a convertir en un camp de batalla. "Alí Baba se n'ha anat, ara volem que se'n vagin els quaranta lladres", clamaven els manifestants en diversos punts de Tunis. Les protestes han estat convocades pels blocs i les xarxes socials d'internet, a més de pels sindicats i algunes forces opositores, principalment les encara il·legals com els islamistes i els comunistes.

Les protestes han estat reprimides per les forces policials amb gasos lacrimògens i porres, però almenys a la capital no s'han sentit trets de bala, com passava quan Ben Alí estava al comandament suprem del país. També hi ha hagut manifestacions en altres regions, com la minera de Gafsa o a Kaserín.

Degoteig de baixes

La Unió General de Treballadors Tunisencs (UGTT) ha anunciat la dimissió dels seus tres representants en el nou Govern -dos ministres i un secretari d'Estat- en protesta perquè els ministeris de major pes com Interior, Defensa, Exteriors o Finances han estat assignats a membres del RCD.

La UGTT, que ha tingut un paper fonamental en l'organització de les protestes que van forçar la caiguda de Ben Ali, ha decidit, a més, no reconèixer al nou Govern.

També el Fòrum Democràtic pel Treball i la Llibertat (FDTL), un dels tres partits d'oposició legal inclosos en el nou Executiu, ha decidit suspendre-hi la seva participació mentre no es retirin, com a mínim, alguns ministres del RCD.

Una altra de les forces opositores legals del Gabinet de transició, el moviment Etajdid, va amenaçar amb retirar-se si els ministres del RCD no abandonen la seva militància en aquesta formació.

Hores després, l'agència oficial del país, TAP, anunciava que el president interí, Fued Mebaza, i el primer ministre, Mohammad Ghanuchi, deixaven de ser militants del RCD.

Aquesta mesura "concreta una decisió de separació entre els òrgans de l'Estat i els partits polítics" decidida el dilluns pel nou Govern, segons l'agència oficial.

stats