Àsia
Internacional 25/01/2022

Una gran apagada elèctrica deixa sense llum diverses ciutats de l'Àsia central

Bona part del Kazakhstan, l'Uzbekistan i el Kirguizistan es queden sense llum per una sobrecàrrega a la xarxa comuna

ARA
1 min
Un agent regula el trànsit a Bishkek, Kirguizistan, després que una gran apagada deixi la ciutat sense semàfors.

BarcelonaEl Kazakhstan, l'Uzbekistan i el Kirguizistan han patit aquest dimarts una gran apagada elèctrica a diverses ciutats a causa d'un "important desequilibri d'emergència" en el sistema energètic de l'Àsia central, segons ha informat l'operador Kegoc en un comunicat recollit per l'agència Efe. Només el Tadjikistan, que no està integrat plenament al sistema elèctric de la regió, no s'ha vist afectat per l'apagada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La meitat de la ciutat kazakh més gran, Almaty; tota la regió d'Almaty; la capital de l'Uzbekistan, Taixkent, i diverses regions uzbekes s'han quedat sense electricitat a causa d'aquesta fallada. D'acord amb l'agència kirguís AKIpress, tampoc hi havia electricitat al Kirguizistan, incloses la capital, Bishkek, Osh, Jalal-Abad i moltes altres ciutats.

Segons un comunicat de Kegoc, a les 11.59 h, hora local (06.59 GMT) "a causa d'un important desequilibri d'emergència creat pel sistema energètic de l'Àsia Central (l'Uzbekistan i el Kirguizistan), hi ha hagut una sobrecàrrega d'energia per al trànsit d'electricitat de 500 quilowatts del [tram] Nord-est-sud del Kazakhstan". Com a resultat s'ha produït un tall d'emergència en aquesta part de la xarxa elèctrica.

Kegoc ha assegurat que està "prenent mesures per eliminar" l'apagada i restaurar la xarxa, però aquesta tarda de dimarts encara no estava solucionat del tot el problema. L'ajuntament d'Almaty ha indicat més tard que l'electricitat s'hi havia restablert ja en un 50%.

El ministre d'Energia del Kirguizistan, Doskul Bekmurzáev, ha dit que la xarxa del país s'anirà restablint per fases, però mentrestant no hi ha aigua calenta ni calefacció i els hospitals estan connectats a generadors. Amb tot, l'aeroport internacional funciona normalment, igual que el de Bishkek, al Kirguizistan, que tampoc no ha patit alteracions perquè ha canviat al subministrament autònom d'energia, segons Efe.

stats