Un guàrdia mata una dona embarassada en el repartiment d'aliments a Caracas

La policia admet que l'agent va disparar fent un ús indegut de la seva arma contra la multitud

Un membre de la Guàrdia Nacional Bolivariana ha matat aquest diumenge d'un tret una dona durant un lliurament de pernils nadalencs subsidiats per l'estat veneçolà a l'oest de Caracas, segons un atestat policial al qual ha tingut accés l'agència Efe. La víctima tenia 18 anys i estava embarassada de 25 setmanes.

El document indica que un grup de persones estava "a l'espera de beneficis socials atorgats pel govern [en referència al pernil]" i "es van tornar violents", de manera que "s'hi va presentar una comissió de la Guàrdia del Poble per  sol·licitar-los que se n'anessin a casa".

El salari mínim augmenta un 40% 

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha anunciat aquest diumenge un augment del salari mínim, les pensions i els sous dels funcionaris d'un 40%, el setè del 2017, per a una economia en hiperinflació com la veneçolana. 

Paral·lelament, Maduro ha decretat un augment de gairebé el doble del bo d'alimentació conegut com a 'cestaticket', "per a la protecció del dret a l'alimentació" del poble, ha explicat en el tradicional missatge de Cap d'Any.

"El salari mínim pujarà de 177.507 bolívars a 248.510 bolívars, i el 'cestaticket', de 279.000 bolívars a 500.490 bolívars", ha explicat el president. "L'ingrés mínim integral [que s'obté sumant el sou i el 'cestaticket'] quedarà en 797.510 bolívars [uns 238 dòlars en la taxa de referència oficial] per a tots els treballadors de la nostra estimada pàtria", ha afegit. Al canvi paral·lel, el que s'aplica en totes les transaccions que no involucren l'estat a Veneçuela, aquest ingrés mínim integral queda en poc menys de 7 dòlars.

En aquest moment "un dels funcionaris castrenses, fent un ús indegut de l'arma de reglament, va disparar trets a la multitud i va ferir la víctima, que va ser traslladada a l'hospital de més a la vora, on va ingressar sense signes vitals", assenyala la policia.  Centenars de veneçolans han protestat aquests dies per l'incompliment del govern chavista del seu compromís de lliurar a més de 6 milions de famílies pernils tradicionals de Nadal a preu subsidiat.

L'incident va ser confirmat també pel regidor Jesús Armas del municipi Libertador, on hi ha les parròquies Antímano i El Junquito, entre les quals van ocórrer els fets.  "Allà hi havia un operatiu de venda de pernils, però van ser insuficients, i llavors la gent va començar a protestar i el guàrdia nacional es va posar molt nerviós, es va desesperar i va començar a disparar. Va disparar al cap d'aquesta jove embarassada de 18 anys i al gluti d'un jove de 20 anys", ha dit Armas.


El govern chavista ha implicat les forces armades –de les quals forma part la GNB o Policia Militaritzada– en l'esquema de distribució d'aliments subsidiats amb el qual el president, Nicolás Maduro, mira de lluitar contra la inflació galopant que hi ha al país.  Milions de veneçolans depenen dels aliments que lliura a preus reduïts l'estat davant l'explosió de preus que viu el país, que va entrar fa setmanes en hiperinflació.

Més continguts de