Internacional 27/02/2017

El 'New York Times' declara la guerra a Trump

El mitjà emet, durant la gala dels Oscars, el seu primer anunci en set anys. L'eslògan: "La veritat és més important ara que mai"

Ara
2 min

BarcelonaDurant la gala dels Oscars d'aquesta matinada, el 'New York Times' ha emès el seu primer anunci televisiu en 7 anys i ho ha fet atacant el discurs del nou president dels Estats Units, Donald Trump. L'espot dura 30 segons i fa servir frases del republicà com ara "els mitjans són deshonestos", "hem de protegir les nostres fronteres" o "les dones han de vestir com a dones" per fer una crida a la veritat. "La veritat és difícil. La veritat és difícil de trobar. La veritat és difícil de conèixer. La veritat és més important ara que mai", sentencia l'anunci.

El 'New York Times' és un dels mitjans que Trump ha criticat amb més duresa assegurant que publica "notícies falses" i que és un diari "fallit". "S'ha convertit en una broma, igual que la CNN", deia en un tuit dissabte.

"Per primer cop el fallit 'New York Times' treu un anunci (dolent) per salvar la seva mala reputació. Proveu d'informar de manera rigorosa i justa!", ha piulat el president en resposta a l'espot.

L'anunci s'emet dos dies després que el cap de premsa de la Casa Blanca, Sean Spicer, vetés l'entrada en un acte els mitjans crítics amb la nova administració, entre els quals el 'New York Times', la 'CNN' o 'Politico'. El mateix dia, en un discurs davant activistes conservadors, havia acusat els mitjans de ser els "enemics del poble" i havia denunciat que fessin servir fonts anònimes per publicar informacions contra ell.

Mesures contra les filtracions

Segons la web d'informació política 'Politico', la Casa Blanca ja hauria pres mesures contra les filtracions a mitjans per part dels seus mateixos treballadors -en les últimes setmanes la premsa ha publicat diverses exclusives i ha citat funcionaris nord-americans anònims. Sean Spicer hauria ordenat incrementar la seguretat amb revisions aleatòries dels telèfons mòbils dels empleats.

La tensió amb els mitjans és tal que Trump ha anunciat que no anirà al sopar anual amb els periodistes, un esdeveniment que se celebra des del 1920 i al qual tradicionalment assisteixen el president i la primera dama. Normalment, el president hi fa un discurs amb to distès: el 2015 Obama va bromejar sobre Trump, que sí que havia anat a la gala.

stats