Internacional 25/04/2018

Hamàs es planteja tornar a atemptar a l'estranger contra Israel

Els palestins havien aturat les accions exteriors per evitar la mala premsa

Eugeni García Gascón
3 min
Transport del taüt de Fadi Mohammad al-Batsh a Kuala Lumpur, abans de ser traslladat a Gaza.

JerusalemLa direcció de Hamàs està considerant la possibilitat d'atacar objectius israelians arreu del món per respondre als atacs israelians que ha patit recentment a l'estranger. La cúpula de l'organització islamista ha tornat a posar aquesta qüestió sobre la taula després que dissabte passat fos assassinat a Malàisia el palestí Fadi al-Batsh, un enginyer electrònic que treballava per a la branca militar de Hamàs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Kuala Lumpur la policia ha distribuït la fotografia d’un dels membres del comando que va assassinar Al-Batsh. Dos motoristes li van disparar quan entrava en una mesquita al nord de Kuala Lumpur dissabte passat, una acció que Hamàs i els seus familiars atribueixen al Mossad. Segons la policia, els dos homes encara no han abandonat Malàisia.

Aquest dimecres milers de persones han acomiadat l’enginyer palestí. El fèretre ha sortit de Kuala Lumpur amb destí al Caire per entrar a Gaza, on viu la seva família.

La vella política, a debat

Respondre a aquest assassinat amb atacs a interessos israelians a l’estrangers suposaria recuperar una vella política que Hamàs va aparcar fa anys perquè considerava que no servia als seus interessos i que es traduïa en una mala premsa internacional. No obstant això, la mort d'Al-Batsh a Kuala Lumpur i l'intent d'assassinat d'un altre dels seus homes al Líban, Mohammad Hamdan, el gener passat, han reobert aquest debat.

El cap de l'oficina política de Hamàs, Ismail Hanniyeh, que va ser primer ministre fins fa poc, és un dels líders de l'organització que s'han expressat en aquesta direcció. "La lluita contra Israel s'ha traslladat fora dels territoris ocupats –va dir diumenge–. L'enemic té un compte pendent amb el poble palestí, especialment per haver portat la guerra a l'estranger".

Israel va replicar immediatament per boca del ministre dels Serveis d'Intel·ligència, Israel Katz, el mateix diumenge. Katz va voler tancar qualsevol pretensió de Hamàs en aquesta línia amenaçant la direcció de l'organització a Gaza, amb una referència directa a la vida de Hanniyeh: si Hamàs ataca qualsevol interès d'Israel a l'estranger, és millor que la direcció de Hamàs s'amagui.

No queda clar que Hanniyeh anés més enllà d'expressar una possibilitat, la d'atacar israelians a l'estranger, que en realitat no té gaires probabilitats de ser aprovada. Aquest dimecres Hanniyeh ha elogiat les protestes de la Marxa del Retorn que els palestins de la franja porten a terme des del 30 març dient justament que són protestes "pacífiques".

De fet, diversos líders islamistes han recalcat el mateix durant les últimes setmanes, com si de sobtadament Hamàs hagués decidit que la lluita armada no juga a favor dels seus interessos. Naturalment, la branca armada de l'organització, les Brigades Izz al-Din al-Qassam, continua preparant la pròxima guerra, que encara no té una data específica.

Els responsables de Hamàs que no volen exportar el conflicte amb Israel argumenten que fer-ho deixaria l'organització sense una direcció sòlida a la franja, que tots els seus líders s'haurien d'amagar i que en el pitjor dels casos moririen. Es crearia un escenari molt negatiu per al grup i per al conjunt del projecte islamista.

Per contra, els partidaris de pagar a Israel amb la mateixa moneda i atacar objectius fora dels territoris ocupats argumenten que Israel ja va desfer la direcció de Hamàs durant el primer lustre del segle, quan va assassinar el seu fundador, el xeic Ahmed Iassín, i altres responsables islamistes. Però, tot i així, els morts van ser substituïts per altres líders que van jugar un paper decisiu els anys següents, primer expulsant Israel de la franja el 2005, després guanyant les eleccions legislatives del 2006 i finalment donant un contracop que va acabar amb el govern de Fatah el 2007.

Pena lleu per a un policia que va matar un menor palestí desarmat

Un policia israelià de la Guàrdia de Fronteres ha sigut condemnat a nou mesos de presó per haver matat un menor palestí desarmat durant unes protestes. El policia Ben Dery va disparar contra el menor Nadim Nuwara al control militar de Betúnia, prop de Ramal·lah, al nord de la Cisjordània ocupada, el 15 de maig del 2014. El jutge Daniel Tepperberg, de Jerusalem, ha dictat una de les sentències més lleus possibles, en considerar la mort de Nuwara un cas de "negligència".

stats