“Tinc por, mai no hauria pensat que em podria passar una cosa així”

La confusió s'apodera dels ciutadans de Brussel·les després dels atemptats

Brussel·les s’ha despertat aquest dimarts sobresaltada i enmig d'una gran confusió. El dia assolellat s’ha vist aviat enterbolit poc abans de les vuit del matí. Dues explosions, perpetrades per dos terroristes que s’haurien immolat, han trencat la calma de l’aeroport internacional de Zaventem. Tot i que a Bèlgica encara no havien començat les vacances escolars, l' aeroport –el principlal del país, amb 20 milions de passatgers a l'any–  estava ple de gom a gom a primera hora del matí. 

Les sirenes de les ambulàncies s’han multiplicat als voltants del barri europeu, on poc després de les nou del matí s’ha registrat una altra explosió a la parada de metro de Malbeek, propera a les institucions europees, entre la Comissió Europea i el Parlament Europeu. Segons fonts del bombers.

La gent ha intentat sortir de la boca del metro corrent i envoltada per una pols blanquinosa. “Què està passant?”, repetia una noia jove. Una dona que també es trobava al metro explicava a un grup de periodistes que ha sentit una explosió forta i que s’han obert les portes per sortir: “Tinc por, mai hauria pensat que em podria passar una cosa així”.

Els carrers adjacents a la parada s’han tallat i només hi circulen les ambulàncies i els policies. Un policia ha acordonat la zona i ha confirmat una segona “alerta de bomba”. Poc després, han arribat dos camions de desactivació d’explosius.

L'estació de metro objectiu de l'atemptat és una de les dues del barri on hi ha les institucions europees, de fet, és la que dóna accés al Parlament Europeu.

El nivell d’alerta màxima s’ha aplicat de nou. El transport públic s’ha tancat. Les institucions europees han elevat el nivell màxim i, malgrat tot, les escoles continuen obertes. “És una tràgedia, un dia negre per Bèlgica”, ha expressat el primer ministre, Charles Michel.

Els atacs han estat només quatre dies després de l’arrest de Salah Abdeslam, un dels terroristes que van participar en els atemptats de París  del 13 de novembre. L’atac ha agafat per sorpresa el país, que havia rebut amb cert alleujament l’arrest d’Abdeslam. El nivell d’amenaça, però, es va mantenir al 3, amb el qual es considera que un possible atac terrorista és “possible”. El ministre de l'Interior, Jan Jambon, admetia aquest dilluns en una entrevista a l’emissora de ràdio Bel RTL que no es descarta que còmplices d’Abdeslam “el volguessin venjar”.