França
Internacional 10/06/2012

Hollande s'enfronta a eleccions legislatives per confirmar el tomb a l'esquerra

Participació més baixa a França en la primera volta de les eleccions per escollir la cambra baixa del Parlament

Agències
2 min
EL PRESIDENT "NORMAL" Hollande ha demanat als seus ministres que evitin l'avió 
 En els desplaçaments curts, 
 En una política de "simplicitat ostentosa".

ParísEls francesos voten aquest diumenge en la primera volta de les eleccions legislatives, on l'esquerra pot refermar el canvi que ja va suposar la victòria de François Hollande a les presidencials fa un mes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En total, uns 46 milions de francesos estan cridats a votar entre 6.603 candidats en 577 circumscripcions per renovar la cambra baixa del Parlament francès. Els últims sondejos han sigut favorables a una victòria dels partits d'esquerra.

La majoria absoluta de l'Assemblea està fixada en 289 escons (del total de 577), que són els que aspira a aconseguir el Partit Socialista (PS) del president Hollande, que obtindria així el suport suficient per aplicar el programa del seu govern.

El PS compta amb els suports dels Verds i del Front d'Esquerres, i junts poden superar, segons els sondejos, el conjunt dels vots de les formacions conservadores, al capdavant de les quals hi ha la Unió per un Moviment Popular (UMP), de l'anterior cap de l'estat, Nicolas Sarkozy.

La segona i definitiva volta d'aquests comicis se celebrarà en una setmana, el diumenge 17 de juny.

La primera volta –que ja es va celebrar dissabte en diversos territoris francesos d'ultramar– arriba al final d'una campanya marcada pel desinterès dels francesos, que tornen a les urnes poc més d'un mes després d'un intens procés electoral que va situar Hollande al capdavant de l'estat.

Una de les incògnites d'aquests comicis legislatius serà per això el nivell de participació, que diversos sondejos van situar en els últims dies al voltant del 60%, uns 20 punts per sota de la que es va aconseguir a les eleccions presidencials.

Aquest migdia la participació era del 21,06% de l'electorat, un 1,5% més baixa que a les eleccions legislatives del 2007, segons dades oficials.

Un altre dels dubtes és saber si l'ultradretà Front Nacional (FN) aconsegueix accedir per primera vegada a l'Assemblea Nacional, objectiu declarat de la seva presidenta, Marine Le Pen.

stats