Estats Units
Internacional 26/03/2013

El matrimoni homosexual arriba al Tribunal Suprem dels Estats Units

La cort ha de decidir sobre la constitucionalitat d'una esmena que prohibeix el matrimoni gai a Califòrnia. El tribunal podria decidir eliminar la prohibició a Califòrnia i a la trentena d'estats que impedeixen aquest tipus d'unions

Agències
2 min

WashingtonEl Tribunal Suprem dels Estats Units inicia avui el procés contra l'esmena constitucional que impedeix el matrimoni gai a Califòrnia, un judici que podria tenir conseqüències a nivell estatal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'esmena va prohibir els matrimonis homosexuals a Califòrnia el 2008, només sis mesos després que l'Estat els legalitzés, i que va tancar la possibilitat de casar-se a les dues parelles que van imposar la demanda que aquest dimarts considerarà el Suprem: les lesbianes Kristin Perry i Sandra Stier, i els homosexuals Paul Katami i Jeffrey Zarrillo.

Els nou magistrats de la màxima instància judicial del país escoltaran aquest dimarts arguments a favor i en contra dels casos i s'espera que arribin a un veredicte el juny.

Sentència amb conseqüències estatals

Si els jutges decideixen que l'esmena és anticonstitucional, el matrimoni gai tornarà a ser legal a Califòrnia. El Suprem podria fins i tot decidir que el seu veredicte no es limiti a Califòrnia, sinó que s'estengui també a totes les esmenes constitucionals que prohibeixen el matrimoni gai, cosa que passa a trenta estats.

Una altra opció és que decideixin que el seu veredicte s'apliqui només a Califòrnia i als altres nou Estats que permeten algun tipus d'unió legal entre parelles homosexuals –Delaware, Hawai, Illinois, Nova Jersey, Rhode Island, Nevada, Colorado, Oregon i Wisconsin–, als quals podria forçar a qualificar aquestes unions com matrimoni.

El govern de Barack Obama va demanar a finals de febrer al Suprem que declari inconstitucional l'esmena, a través d'una opinió legal enviada pel Departament de Justícia, i a aquesta posició s'hi han sumat unes 200 empreses nord-americanes i desenes de líders republicans.

Dimecres, el Suprem es dedicarà a l'altre cas relacionat amb els matrimonis homosexuals, el que qüestiona la Llei de Defensa del Matrimoni (DOMA, per les seves sigles en anglès), que defineix el matrimoni com la "unió entre un home i una dona" i impedeix, per tant, que els homosexuals casats en els nou Estats on és legal tinguin reconeixement i beneficis fiscals a nivell federal.

stats