Internacional 17/07/2012

Un informe de Human Rights Watch denuncia falta de llibertat d'expressió a Veneçuela

La “concentració i l'abús de poder” del president, Hugo Chávez, són el principal escull per a la llibertat d'expressió a Veneçuela, segons alerta l'informe de l'ONG, fet públic dimarts

Ara
2 min
El president de Veneçuela, Hugo Chávez / AFP

Barcelona“Durant anys, el president Chávez i els seus seguidors han estat construint un sistema en el qual el govern té via lliure per amenaçar i castigar els veneçolans que interfereixen en la seva agenda política. Avui aquest sistema està fermament implantat i els riscos per a jutges, periodistes i defensors dels drets humans són més grans que mai sota el govern de Chávez”.

L'organització en defensa dels drets humans ha publicat aquest dimarts un informe que analitza la situació de la llibertat d'expressió a Veneçuela. La conclusió general és que ha empitjorat des de l'últim estudi, l'any 2008.

HRW fa una anàlisi exhaustiva dels greuges que hauria comès el govern de Chávez contra la llibertat d'expressió:

- L'Assemblea Nacional ha ampliat els poders del govern per “limitar la lliure expressió i castigar els que el critiquen”.

- El Tribunal Suprem ha refusat “explícitament” el concepte de separació de poders i independència jurídica.

- El Suprem comparteix el menyspreu del president vers els drets humans.

- “En lloc de fomentar el pluralisme i la llibertat d'expressió, el govern ha ampliat i abusat dels seus poders per censurar els que el critiquen”.

- HRW denuncia la falta d'independència del poder judicial explicant el cas de la jutgessa María Lourdes Afiuni, que viu en arrest domiciliari des del 2011 a l'espera d'un judici per abús d'autoritat. Afiuni va donar la llibertat condicional a un banquer opositor del govern que feia tres anys que estava detingut a l'espera de judici.

L'informe de HRW, que està disponible a la web, acaba recomanant diverses mesures per ajudar a restablir la independència judicial, enfortir la llibertat d'expressió, frenar els atacs contra defensors dels drets humans i complir les normes del Tribunal i la Comissió Interamericana de Drets Humans.

stats