Corea del Nord
Internacional 20/12/2011

La televisió nord-coreana mostra Kim Jong-il mort i la Xina avala el seu fill com a successor

Pequín conversa amb Corea del Sud i els Estats Units per trobar una estratègia d'estabilització. Hu Jintao visita l'ambaixada del règim de Pyongyang

Ara
2 min
Imatge de la TV nord-coreana del cos de Kim Jong-il / REUTERS

BarcelonaLa televisió de Corea del Nord ha difós per primera vegada imatges de la vetlla de Kim Jong-il, amb el cos del dictador dins una urna de vidre, que ha rebut la visita del seu fill i successor, Kim Jong-un i de diversos dirigents del partit. Kim va vestit amb la seva túnica tradicional de color caqui i reposa envoltat d'un llit de flors vermelles i blanques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El dol per Kim Jong-il, que segons el règim va morir dissabte mentre viatjava en tren per "fatiga física i psicològica", durarà 13 dies, i l'home que ha governat el país amb mà de ferro des de 1994 serà enterrat el proper 28 de desembre.

Aval de la Xina

La Xina, principal aliat de Pyongyang, ha avalat la successió de Kim Jong-un. El president Hu Jintao ha visitat l'ambaixada nord-coreana a Pequín per expressar oficialment el seu condol, un gest inusual que referma el compromís xinès amb el règim coreà. El ministeri d'Exteriors ha convidat Kim Jong-un a visitar el gegant asiàtic "en el moment convenient per a tots dos països". El comitè central va refermar dilluns el seu suport a Corea del Nord i va expressar la seva confiança en Kim Jong-un.

Corea del Sud reacciona

El ministre d'Exteriors xinès, Yan Jiechi, ha explicat que ha parlat amb el seu homòleg sud-coreà, Kim Sung-hwan, i la secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, i assegura que els tres països volen "mantenir la pau i l'estabilitat a la península coreana".

Els Estats Units han emès un comunicat molt mesurat en què es mostren partidaris d'una "transició pacífica i estable".

Amb una economia destruïda, Corea del Nord va girar cap a Pequín després de les sancions internacionals imposades per les proves nuclears que va fer el 2006. La Xina vol mantenir l'aliança per tenir una zona de protecció davant de Corea del Sud, aliada dels Estats Units.

stats