Els líders europeus debaten com evitar tragèdies com la de Lampedusa

El Consell Europeu no té previst aprovar cap mesura urgent

Els líders europeus estan reunits a Brussel·les des de les deu del matí per analitzar la tragèdia de Lampedusa, en què van morir més de 360 immigrants clandestins a principis de mes, i debatre mesures per evitar que es repeteixin situacions com aquesta. L'espionatge nord-americà està centrant la cimera, però oficialment aquest matí es debaten temes d'immigració.

Els socis del sud, entre ells, Espanya i Itàlia, reclamen que es reforci el control de fronteres i que es prenguin mesures. En una carta enviada a les capitals dels vuit països del sud de la Unió Europea, els governs demanen accions concretes i exigeixen la solidaritat dels seus veïns del nord.

A les conclusions de la cimera que s'aprovaran avui, els caps d'estat i de govern de la UE fan una crida a prendre accions i a dotar de més recursos l'agència europea de control de fronteres exteriors, Frontex, però no aproven cap partida pressupostària. Les accions es queden en simples paraules. 

Cap iniciativa fins al 2014

De fet, els socis europeus deixen per al juny del 2014 qualsevol mesura que pugui prendre la UE en matèria d'immigració. Al text de les conclusions s'apunta a la creació d'un grup de treball que haurà de fer propostes abans de finals d'any, però no es debatrà cap iniciativa fins s l'any que ve.