Un incendi crema a la regió de l'Algarve, al sud de Portugal

Les altes temperatures i la baixa humitat estan dificultant cada cop més les tasques d'extinció

L'incendi que afecta un bosc d'eucaliptus a la regió portuguesa de l'Algarve continua actiu i aquest dissabte durant la matinada s'ha hagut de desallotjar un segon poble com a mesura preventiva. El de l'Algarve, a l'extrem sud del país, és el primer gran incendi declarat aquest estiu a Portugal, que ja va patir una catàstrofe de dimensions gegants l'any passat

Sèrie de reportatges sobre els incendis a Portugal de l'any passat

Segons ha confirmat l'Autoritat Nacional de Protecció Civil aquest dissabte, des de primera hora del matí set mitjans aeris, 192 vehicles d'extinció i 733 bombers treballen per sufocar les flames. L'incendi va començar divendres a dos quarts de dues de la tarda a la comarca de Monchique, al districte de Faro, i a causa de l'esforç i les altes temperatures vuit bombers i un agent forestal van resultar ferits amb pronòstic lleu. 

En un primer moment va ser desallotjat el municipi de Taipas, i els veïns van haver de passar la nit en una residència, en una escola i en cases de familiars. A més, durant aquesta nit, i segons van informar diversos mitjans del país, els habitants d'una altra localitat, Foz do Carvalhoso, també van ser evacuats. 

Condicions adverses

Com va passar en els recents incendis a Grècia, l'extinció del foc és complexa perquè es tracta d'una zona abrupta i les condicions –les temperatures altíssimes i la humitat molt baixa– són favorables a la propagació de les flames. 

Les onades de calor i els incendis, petjades del canvi climàtic

El govern portuguès ja tenia en compte aquestes condicions, i de fet havia decretat la situació d'alerta d'incendis forestals. El país té 56 mitjans aeris, uns 11.000 bombers i més de 3.000 vehicles per combatre els possibles incendis forestals arreu del país. 

I és que durant l'any passat els focs van arrasar més de 430.000 hectàrees a Portugal i almenys 111 persones van perdre la vida en una de les pitjors onades d'incendis que es recorden.