Pirotècnia i portes d'emergència tancades: el drama de la discoteca incendiada a Bucarest

Els romanesos s'aboquen massivament a donar sang per als més de 200 ferits. El foc, que va començar per l'ús d'artefactes pirotècnics en un concert de heavy ha deixat al menys 29 morts

Almenys 29 persones mortes i més de 200 ferides és el balanç provisional de víctimes de l'incendi de divendres al vespre en una discoteca de Bucarest. Inicialment el sinistre va causar 27 víctimes que aquest diumenge s'han elevat amb la mort de dues persones ferides a l'hospital. Alguns dels ferits tenien cremades en un 70 per cent dels cossos, mentre que d'altres van patir intoxicacions de monòxid de carboni. Entre els ferits hi ha dos espanyols i cinc italians. Encara queden 17 cossos per identificar i tampoc es coneix la nacionalitat de tots els ferits. 

En el moment de l'incendi, que ha tingut lloc al Club Colectiv, al centre de la capital romanesa, hi havia unes 500 persones a l'interior de la discoteca. El públic, la majoria jove, es disposava a assistir al llançament de l'últim àlbum del grup musical romanès de heavy metal Goodbye to Graviti, acompanyat per un espectacle de llum i efectes pirotècnics.

El president romanès Klaus Iohannis, ha dit que s'han vulnerat els normes de seguretat i ha declarat tres dies de dol nacional instant les autoritats a fer una investigació "amb rapidesa i rigor". Els supervivents han explicat que l'incendi va començar quan la banda va encendre focs artificials, que van incendiar el sostre i un pilar de l'escenari i van produir un fum molt espès. Inicialment la gent que hi havia al local es va pensar que el fum formava part de l'espectacle. Després es va produir una estampida.

Una porta d'emergència tancada

La discoteca era una antiga fàbrica que tenia només dues petites sortides d'emergència, i només una estava oberta abans de començar l'incendi. Els testimonis citats per l'agència estatal han revelat que els assistents al concert van haver de trencar la segona per d'emergència per fugir. "La gent s'estava desmaiant a causa del foc. Era un caos total, la gent estava aterrida" ha dit un dels afectats a una televisió local.

Els romanesos han respost massivament i cues davant d'hospitals i bancs de sang. El primer ministre, Victor Ponta, que estava de viatge oficial a Mèxic, ja torna cap a Bucarest.

No és la primera vegada que hi ha desenes de morts en un incendi en una discoteca:

  • Rússia, 2009. L'incendi d'un local a la ciutat de Perm deixa 156 morts.
  • Argentina, 2004. 194 joves moren i més de 700 queden ferits en l'incendi de la discoteca 'República cromañón' a Buenos Aires, el 30 de desembre
  • Xina, 2000. El foc mata 320 persones en una dicoteca de Luoyang.

L'incendi amb més víctimes en una discoteca de la història es va produir el 28 de novembre de 1942, quan 491 persones van morir al local Cocoanut Grove de Boston.