Internacional 06/05/2016

L’SNP perd la majoria absoluta a Escòcia i haurà de governar amb els verds

El Partit Conservador obté uns resultats històrics i desbanca el laborisme de la segona posició

Quim Aranda
3 min
Nicola Sturgeon (de vermell), seguint el recompte des de Glasgow.

LondresAmarga victòria per a l’SNP. El Partit Nacionalista Escocès haurà de governar amb el suport dels Verds a la cambra de Holyrood, després de perdre ahir la majoria absoluta que va aconseguir el 2011. Els independentistes han obtingut 63 escons, dos per sota dels 65 que els haurien garantit el control total del Parlament, i sis menys dels 69 a què van arribar sota el lideratge de l’anterior primer ministre, Alex Salmond. Amb tot, la seva successora, Nicola Sturgeon, continuarà com a primera ministra els propers cinc anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat que l’SNP ha aconseguit un tercer mandat consecutiu, un fet mai vist a Escòcia des de la devolució de poders el 1999, el resultat és una galleda d’aigua freda per als nacionalistes i les seves aspiracions d’independència, en especial si es compara amb les enquestes prèvies, que els auguraven encara més bons resultats que en els darrers comicis.

L’anàlisi de les dades, però, ofereix una doble lectura. La raó bàsica de la pèrdua de la majoria absoluta de l’SNP ha estat el retrocés del 2% en el vot de les vuit regions electorals escoceses, on s'hi juguen 56 escons. En especial, han perdut terreny on el suport a la independència en el referèndum del 2014 va ser inferior, al centre i a sud d’Escòcia. En el total d’aquestes vuit regions, l’SNP ha arribat al 41,8% dels sufragis, que equival a quatre escons, 11 menys que els aconseguits el 2011.

Però la pèrdua en el vot regional –en què regeix el sistema proporcional d’atribució des seients– ha estat compensada per un important avenç en les circumscripcions, en què regeix el sistema majoritari. En aquestes, l’SNP ha obtingut 59 dels 73 escons, sis més que el 2011.

El veritable terratrèmol polític a Escòcia, però, té un nom propi: Ruth Davison. La líder conservadora obté una victòria històrica en situar el seu partit com a segona força, amb 31 diputats, per damunt del laborisme, que continua al nord de la frontera la davallada iniciada l’any passat en les eleccions generals, quan no va aconseguir cap representant a Westminister per les circumscripcions d’Escòcia.

Els Verds, més que probables aliats del futur nou govern de SNP, han millorat el seus resultats a les regions en passar de tenir dos escons a sis i incrementar el vot per sobre dels dos punts.

Els resultats de Londres, a la tarda

En les eleccions locals que tenien lloc a Anglaterra –i a l’espera que es conegui el resultat a l’alcaldia de Londres, a mitja tarda d’avui–, els resultats dels laboristes no haurien estat tan negatius com alguns sondejos suggerien inicialment.

La formació que lidera Jeremy Corbyn hauria aconseguit retenir consells claus que eren considerats vulnerables, especialment al sud del país. Quan encara no s'ha confirmat el possible cataclisme a Escòcia, amb la probable cessió del paper de partit majoritari de l’oposició als 'tories', els resultats a les locals angleses no tindrien la capacitat de legitimar un cop contra Corbyn. Tot i així, a mitjà i llarg termini estenen l’ombra del dubte sobre les possibilitats d’un triomf del laborisme en les eleccions generals.

Al llarg de la nit ja s’han sentit les primeres veus contra Corbyn. Per exemple, la de Peter Hain, exministre en diferents governs de Tony Blair i Gordon Brown, i actualment ministre a l’ombra per a Gal·les. Hain assegurava a la BBC que “en aquests moments del cicle electoral, [el laborisme] ha de guanyar escons, no perdre’n”. Jo Cox, un altre parlamentari laborista, assegurava igualment que “els resultats eren increïblement decebedors”, alhora que suggeria que Corbyn hauria d’assumir responsabilitats. Un altre diputat, Neil Coyle, se sumava a les veus crítiques i afirmava que sota Corbyn el partit “s’allunya del govern”.

A Gal·les, amb la meitat dels resultats encara per declarar, el Partit Laborista es confirma com el grup majoritari de l’assemblea. Tot i així, ha partit alguna pèrdua especialment significativa. A la circumscripció de Rhondda, considerada un graner segur del laborisme, s’ha imposat la líder independentista Leanne Wood. A Gal·les, segons alguns prediccions, el Partit Independent del Regne Unit –UKIP, en les sigles en anglès–, podria entrar per primer cop a l’assemblea de Cardiff, amb cinc diputats.

Els resultats a les eleccions d’Irlanda del Nord no es començaran a conèixer fins a migdia, quan començarà el recompte.

stats